Vívás

Vívó-vb – Három magyar vívó került a 64-es táblára férfi párbajtőrben

A négyből három magyarnak – Rédli Andrásnak, Siklósi Gergelynek és Nagy Dávidnak – sikerült férfi párbajtőrben kiharcolnia a szereplést a 64-es táblán a budapesti olimpiai kvalifikációs vívó-világbajnokságon.

    A várakozásnak megfelelően ebben a szakágban gyűlt össze a legnagyobb mezőny, a 224 vívó közül 208 lépett pástra kedden, világranglistás helyezése alapján 16 párbajtőröző kiemelt volt.
    A 2014-ben Európa-bajnok, 2017-ben vb-bronzérmes Rédli, aki tagja volt a legutóbbi hazai vb-n győztes csapatnak, mind a hat ellenfelét legyőzte a csoportkörben, akárcsak Siklósi.
    Előbbi a pástról lejövet kijelentette, hogy “én ma már nem vívok, az biztos”, és mint kiderült, igaza lett. Jó találati arányával ő és Siklósi is ott volt a selejtezős mezőny első 16 helyezettje között, így csatlakoztak a kiemeltekhez. 
    “Megirigyeltem a kardozóktól, hogy olyan gyorsan végeztek, én is igyekeztem hamar kiharcolni a továbbjutást” – mondta Rédli, miután átöltözött. “Az is jó volt, hogy nem kellett korán kezdenünk, csak délután, ezt is irigyeltem mindig a kardozóktól.” 
    Hozzátette, hogy bár jól sikerült a bemelegítése, mégis úgy érezte, görcsös volt.
    “Legalábbis tudok lazábban is vívni” – szögezte le, majd úgy folytatta: “amikor megláttam a csoportbeosztást, hat-nullát tűztem ki célul, és ezt sikerült elérni”.

D__YT20190716046

Budapest, 2019. július 16. Koch Máté a vívó-világbajnokság férfi párbajtőr egyéni versenyének selejtezőjében a budapesti BOK Csarnokban 2019. július 16-án. MTI/Illyés Tibor


    Siklósi is kitért rá, hogy nekik, párbajtőrözőknek furcsa a kora délutáni kezdés.
    “Most volt időnk pihenni, aztán tizenegykor kijöttünk a terembe, alaposan bemelegítettünk. Mivel minden ismerősöm itt van, tudtam, hogy ki kell zárnom a külvilágot, ezért zenét hallgattam, törölközőt tettem a fejemre. Az első asszóm nehéz volt, de beindultam, aztán már le mertem venni a törölközőt, ki is nézegettem” – nyilatkozott Siklósi, majd elmondta, hogy lélektanilag a legnehezebb asszója a portugál Joao Cordeiro  elleni volt, mert akkor már tudta, ha azt is megnyeri, a táblára kerül. 
    “Nagyon sportszerű volt, mert a végén bemondta, hogy földet szúrt a hosszabbításban, így nyertem aztán én 5-4-re” – mesélte.
    A mezőny nagyságára és minőségére jellemző, hogy akadt két olyan vívó, aki mindegyik ellenfelét legyőzte a csoportjában, de ez sem volt elég a közvetlen továbbjutáshoz.
    Koch Máté öt asszót nyert meg és egyet veszített el, Nagy Dávid pedig  ötvenszázalékos teljesítményt nyújtott, 3/3-mal fejezte be a csoportszakaszt, így mindkettejükre két – már 15 tusig tartó – asszó várt még a főtábláig vezető úton. 
    Előbbi Marco Fichera ellen jól kezdett, 2-0-ra, majd 3-1-re vezetett, de azután az olasz egyre pontosabbá vált, fordított, komoly előnyt szorgoskodott össze, végül 15-6-ra nyert.
    “Az év elején az volt a célom, hogy vívhassak a hazai világbajnokságon, ez a vágyam teljesült, bár nehéz úton jutottam el idáig” – mondta Koch. “A csoportmérkőzések után kicsin múlt, hogy egyből a 64-es táblára kerüljek, aztán peches voltam, mert az egyik legerősebb vívót, az olasz csapat befejező emberét kaptam a ráadásban. Sajnálom, hogy kikaptam, mert itthon különösen szerettem volna 64 közé kerülni. Eddigi pályafutásom legrosszabb élménye ez a vereség, hazai közönség előtt” – tette hozzá.
    Nagynak könnyebb dolga ígérkezett Dzsavad Aldawood ellen, a szaúdi azonban szívósan küzdött, így egészen a végéig kiélezett volt a küzdelem: 13-13 után a magyar vívó pontosan szúrt, majd amikor már csak pár másodperc maradt a mérkőzésből, megint megelőzte ellenfelét (15-13). A pénteki főtáblás szereplésért az észt Juri Salmmal vívott a következő körben. Ez az asszó előzetesen nehezebbnek tűnt, de könnyebb lett: Nagy végig vezetett, 6-5 után 11-5-re ellépett, s bár utána Salmnak is eredményes volt egy-két akciója, Nagy a végén együttes találatokkal biztosította be továbbjutását (15-11).
    “Nehézkesen indult a nap, hullámzó volt a teljesítményem a csoportban, de az utolsó asszó már rendben volt. Szerencsés ágat kaptam az egyenes kieséses szakaszban, további mérkőzéseket szeretnék nyerni a táblán” – összegzett röviden Nagy.
    Dancsházy-Nagy Tamás, a férfi párbajtőrözők vezetőedzője azt mondta, sajnálja Koch Mátét, mert nagyon jól kezdett, kicsin múlt, hogy a csoportkör után nem lett kiemelt, az olasz elleni asszóját pedig a rutin döntötte el.
    “Hatalmas szívű srác, még sok örömöt fog szerezni nekünk. Nagy Dávid kicsit rögösebb úton haladt a csoportjában, a vívótudása ennél jobb. A szaúdi versenyző mindenkit meglepett, Dávidot is, de aztán hozta az asszót, az észt ellen pedig már belejött, szép győzelmet aratott. A két egyből továbbjutó, Rédli András és Siklósi Gergely  maximálisan fölpörgette magát, Bandi hozta rutinos formáját, Gerit fiatalos lendülete átsegítette a nehézségeken” – értékelt a szakvezető.
    Szerdán a férfi tőrözők és a női kardozók egyéni versenyének selejtezőjét rendezik meg a BOK Csarnokban.

Fel