Vívás

Vívó Eb – Ezüstérmes a férfi kardcsapat, kilenc tus előny nem volt elég

Ezüstérmes lett a Szilágyi Áron, Szatmári András, Gémesi Csanád, Decsi Tamás összeállítású férfi kardcsapat a düsseldorfi vívó Európa-bajnokságon.

    A címvédő magyarok második kiemeltként a negyeddöntőben kezdtek szombaton a 12 együttest felvonultató mezőnyben, és magabiztosan verték a briteket. Az elődöntőben is nagyszerűen és eredményesen vívtak, a románokat 45-40-re felülmúlva jutottak be a fináléba, melyet a németek érdekeltsége és a tévéközvetítés kötöttsége miatt a bronzmérkőzés előtt rendeztek meg. 
    Magyar szempontból ez is jól indult, az első három asszó után 15-6 volt az állás: Szatmári 5-1-re verte Benedikt Wagnert, Szilágyi ugyanennyire Szabó Mátyást, Gémesi pedig 5-4-re Max Hartungot. A következő öt párharcot viszont a németek nyerték, az egyenlítés már a hatodik párban összejött nekik, utána pedig előnybe is kerültek. Olyannyira, hogy Szilágyi utolsóként már 34-40-nél ment fel a pástra Wagner ellen. A reménytelennek tűnő helyzet ugyanakkor csakhamar változott, a kétszeres olimpiai bajnok magyar kardozó stabilabbnak, magabiztosabbnak tűnt ekkor, és 43-43-nál utolérte ellenfelét. Aztán 43-44-nél testvezetékcsere következett magyar oldalon, majd a következő akció közben Wagner szólt, hogy Szilágyinál nincs teljesen rendben a technika. Az újabb akciónál nem ítélt tust a mérkőzésvezető, az azt követőnél viszont – melyben középen csapott össze a két vívó – igen, a németek javára.

Fotó: Twitter


    Szilágyi – aki az utolsó asszót 9-5-re nyerte -, plusz 5-tel, Szatmári mínusz 1-gyel, Gémesi mínusz 6-tal zárt.
    “Én úgy láttam, hogy a szurkolótábor átlendítette őket a holtponton. Hiába volt nekünk kilenctusos előnyünk is, újra erőre kaptak. Volt sanszunk a végjátékban, vissza tudtam hozni, szeretek is Wagnerrel vívni, de ahhoz, hogy 40-34-ről nyerjen az ember, kisebb fajta csoda kell, és ez most nem jött össze” – nyilatkozott az MTI-nek Szilágyi Áron.
    Az utolsó tusról azt mondta, nüansznyi különbség volt középen, amit addig együttesnek adott a zsűri, ekkor viszont nála látta a találatot. 
    “Mi úgy éreztük, hogy abszolút nem így volt, de ennyi szubjektivitás benne van a kardvívásban” – tette hozzá.
    Beszélt arról is, hogy nagyon jó a viszonyuk a németekkel, ismerik őket, rengeteget edzőtáboroznak közösen.
    “Azt gondolom, hogy a fair play szellemében zajlott le ez a mérkőzés. Annak ellenére, hogy itthon voltak, és kihasználhatták volna ezt jobban is. Örülök, hogy ez ilyen tiszta döntő volt” – mondta.
    A második hely megszerzését az olimpiai részvétel kiharcolása szempontjából fontosnak tartja.
    “A kvalifikáció tükrében nagyon sokat ér ez az ezüstérem. Szerintem egy jó kis lépést tettünk a kvótaszerzés felé. Mindig azt szoktuk mondani, hogy elégedettnek kell lennünk, ha érmesek vagyunk, dobogóra állhatunk. Ez most is így van, de öt perccel a döntő után nyilván nem fogok itt cigánykereket hányni, mint ez a kisgyerek itt mellettünk” – folytatta, majd úgy fejezte be összegzését, hogy egy-két nap múlva biztosan tudnak majd örülni a csapatezüstnek, és ez az eredmény jó előjel a júliusi, budapesti világbajnokság előtt.
    A férfi kardozók a magyar küldöttség negyedik érmét szerezték. Korábban ugyancsak második lett a női kardválogatott, míg harmadikként zárt női kard egyéniben Márton Anna, valamint a férfi párbajtőrcsapat.

    Eredmények:
    negyeddöntő: 

Olaszország-Georgia 45-44
Németország-Franciaország 45-40
Románia-Oroszország 45-42
Magyarország – Nagy-Britannia 45-28
    elődöntő:
Németország-Olaszország 45-42
Magyarország-Románia 45-40
    döntő:
Németország-Magyarország 45-43

Fel