Labdarúgás

Vb-selejtezők – A csoportelsőség a tét az angolok ellen

Csütörtökön az Eb-ezüstérmes Anglia ellen folytatja a világbajnoki selejtezősorozatot a magyar labdarúgó-válogatott, a mérkőzés tétje pedig a csoportelsőség.

    Mindkét gárda számára alapvetően jól sikerült a nyári Európa-bajnokság, még ha az kissé fájdalmas véget is ért. A magyarok ugyan két pontot szereztek a halálcsoportban a németek és a világbajnok franciák ellen, de a címvédő portugáloknak is méltó ellenfelei voltak, ugyanakkor mindössze néhány percen múlt a továbbjutás, ami némi keserűséget okozott a játékosoknak. A szigetországiak pedig történetük során először bejutottak a kontinenstorna fináléjába, ott viszont hazai pályán 11-esekkel alulmaradtak az olaszokkal szemben. A válogatottak jó formáját mutatja, hogy az angolok 13 találkozó óta veretlenek, míg a magyarok legutóbbi 14 meccsükből csupán egyet vesztettek el.


    Marco Rossi szövetségi kapitány együttese nemcsak azért reménykedhet bravúros pontszerzésben, mert bebizonyította, a világ legjobbjaival is felveszi küzdelmet, hanem azért is, mert az Eb-hez képest mindenképpen erősödött azzal, hogy a nemzeti csapat legértékesebb játékosa, Szoboszlai Dominik felépült sérüléséből. Emellett Sallói Dániel bombaformában futballozik az amerikai bajnokságban, de az új idényben már szintén szerzett gólt Sallai Roland, Schäfer András és a csapatkapitány Szalai Ádám is. Ami komoly fejtörést okozhat az olasz szakvezetőnek, hogy kivel helyettesítse az eltiltott Nagy Ádámot.


    Amennyiben az esélyesebb angolok begyűjtik a három pontot a telt házas Puskás Arénában, akkor meglépnek a csoport valamennyi tagjától, azaz komoly lépéselőnybe kerülnek a vb-részvételt jelentő első hely megszerzésében, a magyarok pedig – a csoport többi eredményétől függően – visszacsúszhatnak a harmadik pozícióba. A döntetlennel ugyanakkor nyílt maradna a küzdelem, mert ugyanúgy mindössze két pont lenne a különbség az angolok és a magyarok között, mint eddig, egyúttal az lehetőséget adna a lengyelek és albánok számára a felzárkózásra. A hazai győzelem viszont azt eredményezné, hogy a magyar válogatott átvenné a vezetést a csoport élén.


    A csoportban még egy fontos mérkőzést rendeznek, ugyanis a negyedik lengyelek a harmadik albánokat fogadják. A párharc vesztese kifejezetten nehéz helyzetbe kerül, mivel lemarad az első két helyért folyó küzdelemben. A hatos harmadik összecsapásán a két miniállam, az egyaránt nullapontos Andorra és San Marino csapata találkozik egymással.


    A csoportból az első helyezett jut ki a 2022-es, katari világbajnokságra, a második pedig pótselejtezőt játszhat a részvételért. A magyar válogatottnak a pótselejtezőre még akkor is van esélye, ha a második helyet sem sikerül megszereznie, mivel tavaly ősszel megnyerte a kvartettjét a Nemzetek Ligája másodosztályát jelentő B divízióban. Az NL-ből ugyanis a két legjobb olyan csoportgyőztes csatlakozik a pótselejtező mezőnyéhez, amely a vb-selejtezők során nem végez az első két helyen. A 12 csapat egymérkőzéses elődöntő-döntő rendszerben küzd majd meg a fennmaradó helyekért.

    Európai vb-selejtezők, I csoport, 4. forduló:
    csütörtök:
Magyarország-Anglia, Puskás Aréna 20.45
Andorra-San Marino, Andorra La Vella 20.45
Lengyelország-Albánia, Varsó 20.45

    A tabella:
1. Anglia          3   3  –  –   9- 1  9 pont
2. MAGYARORSZÁG    3   2  1  –  10- 4  7
3. Albánia         3   2  –  1   3- 2  6
4. Lengyelország   3   1  1  1   7- 5  4
5. Andorra         3   –  –  3   1- 8  0
6. San Marino      3   –  –  3   0-10  0

    Korábbi eredmények:
    1. forduló (március 25.):
Anglia-San Marino 5-0 (3-0)
Andorra-Albánia 0-1 (0-1)
Magyarország-Lengyelország 3-3 (1-0)
    2. forduló (március 28.):
Lengyelország-Andorra 3-0 (1-0)
Albánia-Anglia 0-2 (0-1)
San Marino-Magyarország 0-3 (0-1)
    3. forduló (március 31.):
Andorra-Magyarország 1-4 (0-1)
Anglia-Lengyelország 2-1 (1-0)
San Marino-Albánia 0-2 (0-0)

    A csoport további programja:
    5. forduló (szeptember 5.):
Albánia-Magyarország
Anglia-Andorra
San Marino-Lengyelország
    6. forduló (szeptember 8.):
Albánia-San Marino
Magyarország-Andorra
Lengyelország-Anglia
    7. forduló (október 9.):
Andorra-Anglia
Magyarország-Albánia
Lengyelország-San Marino
    8. forduló (október 12.):
Albánia-Lengyelország
Anglia-Magyarország
San Marino-Andorra
    9. forduló (november 12.):
Andorra-Lengyelország
Anglia-Albánia
Magyarország-San Marino
    10. forduló (november 15.):
Albánia-Andorra
Lengyelország-Magyarország
San Marino-Anglia

Fel