Connect with us

Úszás

Vasfegyelmet követelő, a külvilágtól elzárt edzőtábort szervez a hazai úszószövetség

Vasfegyelmet követelő, a külvilágtól elzárt edzőtábort szervez a hazai úszószövetség


A külvilágtól elzárt, „különbejáratú” uszodákat és szálláshelyeket, valamint erre a célra kibérelt szállító járműveket biztosító hosszú edzőtábor szervezésébe kezdett a Magyar Úszószövetség.

Támogatja a kezdeményezést dr. Szabó Tünde, az EMMI sportért felelős államtitkára, de csak akkor, ha az olimpiára készülő úszóknak mentőövet dobó összetartások teljes mértékben megfelelnek a járványveszéllyel kapcsolatos tiltó és megelőző rendelkezéseknek. Többek között részletes terveket kell készíteni az uszodák használatáról, a ki és bejárásról, az ellenőrzésről, igazolni kell, hogy az elmúlt 14 napban külföldről hazatért sportolók és az edzőik két negatív koronavírus teszt birtokában vannak. Minden más esetben alapvető feltétel, hogy a sportoló egészséges, láz- és tünetmentes legyen. A kormányzati előírásokat követő államtitkári utasításban foglaltak egyértelművé teszik, hogy a járványügyi előírások betartása a Magyar Úszószövetség kötelessége, amelynek ugyanezt kell előírnia a több mint kéthónaposra tervezett, karanténjellegű edzőtáborozás minden leendő résztvevőjének.


Három uszodában, 20 fős csoporttokban
Munkatársaimmal együtt három napja kis túlzással 24 órában azon dolgozunk, hogy legalább három uszoda, a Duna Aréna mellett a kaposvári és a balatonfűzfői létesítmények más sportolók és a nagyközönség kizárásával kizárólag az olimpiára készülő versenyzőink rendelkezésre álljanak. Ahová szigorú napi ellenőrzés mellett előre leadott névsor szerint csak ők és az edzőik mehetnek be, 20-20 fős kiscsoportokban – nyilatkozta dr. Wladár Sándor, az úszószövetség elnöke az SzPress Hírszolgálatnak. – A több hónaposra tervezett közös munkának Dr. Szabó Tünde, az EMMI sportért felelős államtitkára kemény, de teljes mértékben indokolt feltételeket szabott. Utasítása szerint a Nemzeti Sportközpontok által üzemeltetett sportlétesítményben a válogatott sportolók edzőtábora csak akkor valósulhat meg, ha a versenyzők az uszodákat egyeztetett protokoll szerint veszik igénybe. Akiknek vállalniuk kell az elszigeteltséget és a vasfegyelmet követelő előírások maradéktalan betartását. Máskülönben semmi értelme sincs az egésznek, és a további munkájukat biztosító vésztervnek. Rossz rágondolni arra, hogy mi történik akkor, ha csak egyetlen felelőtlenül elcsalinkázó versenyző a városban megfertőződik és úgy tér vissza a társai közé. Nem tudok másképpen fogalmazni, csak úgy, hogy ez most valóban egy rendkívüli helyzet, ami sportolótól és nem sportolótól ugyanúgy a tilalmak maradéktalan betartását várja el.” – hangsúlyozta a sportvezető.


Magaslati edzőtáborban zárkóznak el az amerikai úszók
Négy amerikai egyetemi sportközpont uszodájának bezárása után a tokiói olimpiára készülő tengerentúli versenyzők szinte pontosan olyan helyzetbe kerültek, mint a magyar válogatottak, akik előbb Pécsen, Székesfehérváron, Hódmezővásárhelyen és Egerben, majd kedden már Budapesten is lelakatolt ajtókkal találták szembe magukat a megszokott edzőhelyükön. Az SzPress Hírszolgálat az NBC SPORTS internetes oldalán egy olyan hírre figyelt fel, amely arról tudósít, hogy még az ötszörös olimpiai bajnok Kate Ledecky, valamint csapattársa, a két-két olimpiai arannyal és ezüsttel büszkélkedő, Simone Manuel sincs rózsás helyzetben. A Stanford Egyetem büszkeségeinek ugyanúgy össze kellett pakolniuk, mint a csapattársaiknak és szükségmegoldást keresniük.


Mi még viszonylag szerencsés helyzetben vagyunk, mert Stanfordtól alig néhány kilométerre a Menlo Circus Club vezetői példás nagylelkűséget tanúsítva befogadtak minket és a rendelkezésünkre bocsájtották a 25 yardos medencéiket, ami természetesen csak átmeneti megoldást jelent a versenyzőim számára – jelentette ki Greg Meehan, az egyetemi csapat edzője, aki az amerikai női olimpiai válogatott szakmai vezetője is. – A járványveszély miatti fenyegetettség csúnyán felborította a terveinket, de a tanítványaim ennek ellenére is dicséretes szorgalommal dolgoznak, pedig velem együtt ők is tudják, hogy sok a bizonytalanság, a helyzet naponta változik.”


Az amerikai úszók tanácstalanságát csak fokozza, hogy az Egyesült Államok úszósportját irányító szervezet, az US Swiming hétfőn törölte a júniusban megrendezésre kerülő olimpiai válogató előtti TYR Pro Series elnevezésű eseményt. A kaliforniai Mission Viejoban a tokiói olimpia menetrendjéhez igazodva délelőttönként rendezték volna meg a döntőket, ugyanúgy, ahogy azt a Magyar Úszó Szövetség is szerette volna, ha nem kényszerül a jövő hétre tervezett, olimpiai válogatóval egybekötött országos bajnokság elhalasztására. Gond van a sorozat következő versenyével is, amelynek Indianapolis adna otthont május 6 és 9 között Indianapolisban, Igen ám, de nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy az Egyesült Államok Járványügyi Hivatala vasárnap nyolc hétre betiltott minden olyan sporteseményt, amelyen 50-nél többen indulnak, így a tilalmi időszaknak legkorábban május 10-én lehet vége…


Egyre több jel mutat arra, hogy amerikai úszóknak is egy olyan helyre kell mielőbb elvonulniuk, ahová rajtuk kívül senki más nem teheti be a lábát, ahol látogatókat sem fogadhatnak, ugyanakkor a kijárási tilalmat sem szeghetik meg. Kézenfekvő megoldást jelenthet az Amerikai Olimpiai Bizottság Colorado Springsben kialakított és jól felszerelt magaslati edzőtábora, ahová az egyetemi uszodák bezárása után már több sportoló be is költözött.


Szalay Péter
SzPress Sporthírszolgálat

https://www.facebook.com/sporthirszolgalat/
Kattints a kommenteléshez

Hagyj üzenetet!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


Facebook

Új hírek

Több Úszás