Forma 1-RAJTRÁCS MAGAZIN

Új összetételű esőgumikkal készül a Pirelli 2019-re

A Forma-1-ben nagyon fontossá vált az esőgumik használata, mert egyre több az esős futam, és extrém esős körülményekre való abroncs vagy átmeneti esőgumik használata a jobb? Most egy kicsit ebbe a kérdésbe nézünk bele Mario Isola segítségével.

Mario Isola vázolta az új esőgumik használatával kapcsolatos lehetőségeket. Érdekes lesz az új gumik megismerése, mert igazából a tavalyi esős abroncsokat se sokat használták a csapatok, azokról is elég kevés adat állt rendelkezésre a csapatoknak. Most itt vannak az újak.

Fotó:Twitter

„Az intermediate (átmeneti) esőgumi keveréket teljesen újra cseréltük, ez az új gumi sokkal szélesebb működési tartománnyal, most a nevéhez hűen tényleg inkább átmenetet képez a slick és az extrém esős pályára való abroncsok között” – nyilatkozott Mario Isola, a Pirelli projektvezetője a Motorsportweek.com oldalon.

„Az esőgumi is egy teljesen új keverék és az idén új bordázatú is. A gumik profilja kicserélődött, főleg elől. Úgy alkottuk meg, hogy sokkal inkább ellensúlyozni tudja az aquaplaning hatást. Az intermediate abroncsok jobban egyensúlyozzák a száraz és a teljes esőgumik irányába a változó körülményeket, de az abszolút esőgumik is hatékonyabban működnek. Idén könnyebben munkára foghatóak alacsonyabb aszfalt hőmérsékletnél. Ezért is határoztunk úgy, hogy ennél a két konkrét guminál nem gyártjuk az eddig opcionális lágyabb összetételt” – vázolta a változásokat Isola.

Fel