Forma 1-RAJTRÁCS MAGAZIN

Tud-e a Sauber újabb két helyet javítani

A 2018-as szezon egyik nagy kérdése az lesz, hogy tud e még jobban feljebb lépni az Alfa Romeo Sauber gárdája a világbajnoki tabellán.

2017 a Sauber csapat egyik legsikertelenebb éve volt, a kocsi a szezon során egyre hátrébb esett a mezőnyben, a teljes szezon során csak mindössze öt kínkeserves világbajnoki pontot tudtak megszerezni.. A következő esztendőben új befektető érkezett, aki gyakorlatilag teljesen újjászervezte a csapatot. Felbontotta a Hondával kötött motorszállítói szerződést és ugyanezt megkötötte a Ferrarival. Közben a csapathoz került Frederic Vasseur, majd Charles Leclerc. Nagyon szoros technikai kapcsolatot alakítottak ki a Scuderiával, gyakorlatilag fiókcsapatává váltak a Ferrarinak. 2018-ban már 48 pontot sikerült összehozni a pontversenyben és ez már vonzóvá tette a csapatot a jobbnál jobb mérnökök és versenyzők körében is. 2019-ben érkezett Kimi Raikkönen és Antonio Giovinazzi pilótának, ami már azt sejteti, hogy valami készül a svájci hegyekben.

Fotó: Twitter


„Hogyan sikerült feltámasztani a csapatot poraiból? Rengeteg faktor játszott szerepet egy időben. Először is mindig az aktuálisan legújabb fejlesztésű Ferrari-motort kaptuk meg, ez máris hatalmas ugrás volt az előző évekhez képest, mind a motorteljesítmény, mind a motiváció szempontjából” – nyilatkozta Vasseur

Vasseur is arról beszélt, hogy a Ferrari motor teljesítménye mindig a legújabb fejlesztésű motor miatt komoly fejlődési tényező volt náluk.


„Harmadszor, az aerodinamikai részlegünket ötven új szakemberrel bővítettük, új felettesük Jan Monchaux lett. Negyedszer, remekül újjászerveztük a gárdát. Végül, de nem utolsósorban pedig az Alfa Romeóval kötött szövetség is rengeteget segít nekünk, nem kizárólag a pénz miatt. Sokkal láthatóbbá, vonzóbbá váltunk a lehetséges partnerek számára, új dinamikával vérteztük fel magunkat, ez pedig szintén óriási lökést adott a fejlődésünknek.
Két helyet javítottunk az összetettben, nem szerettünk volna ugyanott topogni, mint az elmúlt években. Ugyanakkor a tizedikről a nyolcadik helyre előrelépni kevésbé nehéz, mint például a nyolcadikról a hatodikra, vagy még inkább a hatodikról a negyedikre. Tudom, hogy minden egyes előrelépés egyre nehezebbé válik. Mindenképpen büszkék lehetünk a teljesítményünkre. A középmezőny elejére keveredtünk, pedig a 2019-es szezon kedvéért már jóval korábban abbahagytuk az idei autó fejlesztését.”

Fotó: Twitter

Vasseur szerint Kimi már most nagyon megszerette a kis csapatos hangulatot, és lehető legjobb visszajelzéseket adja a mérnököknek. Nyugodtan dolgoznak és felkészülten várhatják a téli teszteket.

Fel