Olimpia Tokió 2020

Tokió 2020 – Decemberig felfüggesztették az atlétikai kvalifikációs időszakot

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) április 6-tól november 30-ig felfüggesztette az olimpiai kvalifikációs időszakot.

    Ez idő alatt így nem lehet szinteket teljesíteni a koronavírus-járvány miatt jövő évre halasztott tokiói olimpiára, illetve az ebben a periódusban sorra kerülő versenyek eredményei nem számítanak bele a világranglistákba, melyek közlését egyébként fel is függesztették.


    A teljesítményeket ugyanakkor statisztikai célból rögzítik, így megfelelő körülmények között lehet például világcsúcsot felállítani – tudatta a WA kedden közleményben.


    Amennyiben a helyzet addigra normalizálódik, az ötkarikás kvalifikációs időszak december elején indul újra.


    Sebastian Coe, a WA elnöke úgy kommentálta a döntést, hogy hálás a szervezet sportolói bizottságának és tanácsának az aprólékos munkájáért és állásfoglalásáért, amelyből kiderül, úgy vélik: a kvalifikációs időszak felfüggesztése nagyobb biztonságot nyújt az atlétáknak a felkészülésük megtervezésében, és a korrektséget szem előtt tartva ez a legjobb válasz azokra a félelmekre, melyek szerint az utazási korlátozások miatt a versenyzési lehetőségek nem egyenlő mértékben állnának rendelkezésére mindenkinek.
    
A szintteljesítési időszakok:


50 km gyaloglás:
2019. január 1. – 2020. április 5.
2020. december 1. – 2021 május 31.
    
10 000 m, 20 km gyaloglás, többpróba versenyszámok:
2019. január 1. – 2020. április 5.
2020. december 1. – 2021. június 29.

Az összes többi versenyszám:
2019. május 1. – 2020. április 5.
2020. december 1. – 2021. június 29.
    
    Az olimpiai szintet már teljesítő versenyzők továbbra is nevezhetők a tokiói olimpiára a decembertől induló új időszakban eredményes atlétákkal együtt.


    A nemzetközi szövetség arról is döntött, hogy a monacói központ dolgozóinak felét szabadságolja annak érdekében, hogy hosszú távon meg tudja őrizni a munkahelyeket. A fizetését – a monacói kormány támogatásával – mindenki megkapja az átmeneti időszakban is.

Fel