Kézilabda

Tokió 2020 – A magyar női kézilabda-válogatott 15 év után győzte le Brazíliát

 Az olimpiára készülő magyar női kézilabda-válogatott 34-31-re legyőzte a tokiói csoportellenfél Brazília csapatát a Siófokon rendezett pénteki edzőmérkőzésen.


    Eredmény:
Magyarország-Brazília 34-31 (20-18)


a magyar gólszerzők: Klujber 10, Szöllősi-Zácsik 6, Lukács 4, Márton 3, Schatzl, Háfra, Bordás, Kiss N. 2-2, Szucsánszki, Kovacsics, Vámos 1-1
    lövések/gólok: 47/34, illetve 46/31
    gólok hétméteresből: 7/7, illetve 3/2
    kiállítások: 0, illetve 4 perc

    Samara Vieira vezérletével jól kezdtek a taktikusan védekező vendégek (1-3), de a magyarok Janurik Kinga védéseire alapozva, Klujber Katrin góljaival csakhamar fordítottak. Mivel a hazaiak védekezése nem volt kellően hatékony, nem tudtak ellépni ellenfelüktől, és bár Elek Gábor szövetségi kapitány időt kért, illetve cserékkel frissítette csapatát, a játék képe nem változott. A Győrből 12 év után távozó Eduarda Amorim vezérletével remekül tartották magukat a brazilok a nagy iramú első félidőben, a szünetben azonban a magyar válogatott állt jobban két találattal.


    A második felvonás elején vezettek először három góllal a magyarok, ám az NB I-ben edződött játékosokkal felálló dél-amerikai kontinensbajnok hamarosan egyenlített, így folytatódott a szoros küzdelem. A meccs háromnegyedére ismét háromtalálatos előnyt dolgozott ki a házigazda, sőt a csereként beállt Bíró Blanka védéseire alapozva tíz perccel a vége előtt már négy volt a különbség.


    Amikor a hajrában némileg megtorpantak a magyarok, Elek Gábor újra időt kért, Tomori Zsuzsanna betalált, Bíró megint bemutatott egy védést, ezzel el is dőlt a találkozó, melyet végül három góllal nyertek meg a hazaiak.


    A vendégek legeredményesebb játékosa Bruna de Paula volt, aki 11 lövésből öt gólt szerzett. A magyar kapusok közül Bíró Blanka öt, Janurik Kinga négy, Szikora Melinda pedig két védéssel járult hozzá a sikerhez.


    A két csapat 16. alkalommal találkozott egymással, négy brazil siker és két döntetlen mellett tizedszer győzött a magyar csapat, amely 2006 júniusát követően tudott ismét nyerni Brazília ellen – azóta egy döntetlen mellett négyszer győzött az ellenfél.


    “Számos hiba előjött a mai találkozón, bár úgy álltunk fel védekezésben, ahogyan korábban nem. Hátul sokat hibáztunk, a támadással az első félidőben kevesebb volt a gond” – nyilatkozta Elek Gábor szövetségi kapitány. Hozzátette: a szünet után nagyon küzdöttek a győzelemért, amit végül sikerült megszerezniük, de nyilvánvaló, hogy ezúttal nem játszottak ki olyan dolgokat, amelyeket az olimpián szeretnének megmutatni a brazilok elleni csoportmérkőzésen, és ehhez tartják magukat hétfőn is.


    A magyar válogatott, amely kedden 28-22-re legyőzte Montenegrót, hétfőn 16 órától ismét Brazília ellen játszik edzőmeccset Siófokon, majd jövő pénteken utazik Tokióba, ahol a felkészülés hajrájában Norvégiával találkozik. Ezt követően pedig július 25-én Franciaország ellen kezdi meg szereplését az ötkarikás játékokon.

Fotó: MKSZ

Fel