Kosárlabda

Tokió 2020 – A kvóta küszöbén Debrecenben a 3×3-as női kosárválogatott

A magyar női 3×3-as válogatott bejutott a döntőbe vasárnap a 3×3-as kosárlabda olimpiai kvalifikációjának debreceni pótselejtezőjében, így már csak egy győzelemre van a tokiói kvótától.

    A női együttes a múlt héten a grazi 20 csapatos selejtezőben a negyeddöntőig menetelt, így nem került a tokiói kvótás első három gárda közé. A hatcsapatos debreceni pótselejtezőben – ahonnan már csak a győztes jut ki az olimpiára – Károlyi Andrea szövetségi kapitány együttese a pénteki csoportkörben a hollandokat 14-12-re, az észteket pedig 13-10-re verte, így csoportelsőként rögtön az elődöntőbe jutott.


    Mivel a két trió másodikja és harmadikja keretszbejátszott a vasárnap délutáni negyeddöntőben, a magyarok rápihenhettek az elődöntőre annak a tudatában, hogy Tajvannal vagy ismét Észtországgal csapnak össze a négy között. Az ázsiaiak délután 21-17-re verték a balti együttest, így velük szállt szembe a Károlyi-csapat.


    A Nagytemplom előtt csaknem ezer szurkoló köszöntötte Medgyessy Dórát, Papp Diát, Theodoreán Alexandrát és a honosított Goree Cyeshát. Egy maroknyi tajvani rajongó ugyanakkor az ellenfelet buzdította, nem kis hangerővel. A hazaiak kezdettől fogva kézben tartották a mérkőzést, az ázsiai gárda 5-4-nél volt utoljára egypontos távolságban. A meccs derekán, öt perc elteltével 8-4 állt az eredményjelzőn, majd a magyarok 16-7-re elhúztak. Goree látványos dobócseleket mutatott be, Papp ellenállhatatlanul tört be a gyűrű felé, a sorsdöntő duplát pedig – a helyi műsorközlő által csak magician-nek (mágus) nevezett – Medgyessy dobta be 33 másodperccel a rendes játékidő vége előtt. A Károlyi-együttes végül 21-8-ra diadalmaskodott.    


    A másik elődöntőben Olaszország 16-11-re verte Hollandiát, a kvóta sorsáról döntő finálé Magyarország és Olaszország között 19.20 órakor kezdődik.


    A férfiaknál Csirke Ferenc kapitány együttese szombaton ugyancsak megnyerte csoportját, és 18.40-kor Szlovéniával találkozik az elődöntőben.

Fel