Forma 1-RAJTRÁCS MAGAZIN

Több szabály is megváltozik a Forma-1-ben, itt vannak a konkrétumok

Idén nemcsak az autók kinézete változik az aerodinamikai szabályváltozások miatt, hanem egyéb a versenyhétvégéket érintő új rendelkezések is vannak. Nézzük meg konkrétan!

Egyszerűsödik a gumiszabály: Hét keverék, hét elnevezés és hét szín szerepelt 2018-ban. Idén ez öt keverékre és három névre vagy színre redukálódik: minden nagydíjon fehér kemény, sárga közepes és piros lágy abroncs áll majd a mezőny rendelkezésére.

Üzemanyagfogyasztás: 105 kg helyett a versenyzők 110 kg benzinnel rajtolhatnak el a futamokon, a kicsivel nagyobb üzemanyag mennyiség miatt jobban lehet taposni a gázt.

Pilóták súlya: Azóta, hogy az autók minimumtömegét a versenyzővel együtt mérik, egy kisebb termetű pilóta előnyt jelent, mivel ebben az esetben a csapatok szabadabban használhatják a ballasztokat. Mostantól viszont a versenyző és ülése súlyát lemérik a szezon elején, ha pedig nem éri el a 80 kg-ot, a pilótafülkében kell ballasztot elhelyezni. Ennek a változásnak a magasabb és nehezebb pilóták örülhetnek. Például Hülkenberg.

Rajtbüntetések:  Az abszurd 30-40 helyes hátrasorolások elkerülése végett találta ki az FIA, hogy legfeljebb 15 helyes rajtbüntetést lehet kiosztani, az ennél nagyobb mértékű büntetést automatikusan rajtrács végére való hátrasorolásra váltják. Amennyiben több versenyzőt is ezzel büntettek, az került előbbre a rajtrácson, aki az első szabadedzésen hamarabb hagyta el a bokszutcát. A gyakorlat rámutatott, hogy az új szabály is abszurd helyzeteket szült, ezért idén a kvalifikáció sorrendje dönt a mezőny végére küldött versenyzők esetében is: ez egyúttal arra is buzdítja őket, hogy ne hagyják ki az időmérőt.

Kockás zászló és lámpa: A futam végét nem csupán kockás zászló fogja jelezni, hanem fények is. A múltban többször előfordult, hogy tévedésből hamarabb intették le a versenyt.

Fotó: Formula.hu

Megszűnik a gépátvétel: A gyakorlatban mostantól a csapatok maguk végzik el a nagydíjak előtti technikai ellenőrzést, amely eddig az FIA feladata volt, és autójuk szabályosságáról kötelesek nyilatkozatot tenni 18 órával az első szabadedzés előtt. Az FIA azonban a hétvége folyamán bármikor ellenőrizheti őket.

Felvezető kör a bokszutcai rajtolóknak: Aki a bokszutcából kezdte meg a versenyét, eddig nem teljesíthetett felvezető kört, és ezzel is némi hátrányba került a rajtrácsról indulókhoz képest, akik felmérték a pálya állapotát. Most a bokszutcából rajtolók is megtehetik a felvezető kört, amely végén vissza kell térniük a bokszutcába.

Előzés a biztonsági autó mögött: A korábbi szabály szerint biztonsági autós szakasz után az első safety car vonaltól volt megengedett az előzés. Idén a célvonaltól indulhat a csata.

Olajégetés: A hibrid éra szabályrendszerének egyik kiskapuja a motortérben elégethető üzemanyag volt. Tavaly óta egyre több megkötést vezetnek be, 2019-ben pedig új szabály lesz, hogy a kiegészítő olajtanknak az időmérő során üresnek kell lennie.

Versenyzői felszerelés: A versenyzők biometrikus kesztyűt kötelesek használni, a bukósisakokokra pedig még szigorúbb előírások lesznek érvényesek.

Gyakornokok a garázsban: A csapatlétszám korlátozásának (60 fő) egyik nem kívánt következménye lett, hogy az istállók elzárkóznak a tapasztalatlan személyzet bevetésétől, mivel túl értékessé váltak a helyek. Idén a csapatok hat alkalommal lehetőséget kapnak arra, hogy gyakornokokat vigyenek a garázsba a megszokott 60 fős kereten belül. Forrás: Formula.hu

Fel