Sportbulvár

Thaiföldön hetven nap után szabadon engedték a bahreini labdarúgót

A thai hatóságok több mint 70 nap börtön után végre szabadon engedték Hakeem al-Araibit. A bahreini játékost 2014-ben tíz év börtönre ítélték hazájában.  Politikai üldözöttként menedéket kapott Ausztráliában. Novemberben azonban thaiföldi nászútra utazott, ahol már a reptéren őrizetbe vették.

Al-Araibit Bahreinben azzal vádolták meg, hogy 2011-ben részt vett egy rendőrkapitányság elleni fegyveres támadásban, és ő hiába védekezett azzal, hogy egy televízió által is közvetített foci mérkőzésen játszott a támadás idején, a bíróság szerint simán volt ideje átérni a rendőrséghez.

2014-ben tíz év börtönre ítélte a bíróság, ő azonban nem vonult be a börtönbe hanem inkább Ausztráliába utazott és ott kapott politikai menekültstátuszt, 2018 óta a melbourne-i Pascoe Vale FC játékosaként focizott.

Fotó: The New Daily

Tavaly november 27-én mit sem sejtve, elhagyta Ausztráliát, és feleségével Thaiföldre repült nászútra. A bangkoki Suvarnabhumi repülőtéren, a helyi hatóságok az Interpolra hivatkozva azonnal  őrizetbe vették.

Érdekében a futball- és a sportvilág is megmozdult, Didier Drogba és Jamie Vardy mellett az ausztrál kormány, a FIFA és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság is a szabadon bocsátása mellett lobbizott.

A váratlan hétfői szabadon engedéshez azonban a bahreini kormány kellett, amely több mint 70 napos fogva tartást követőn meglepetésre bejelentette, nem üldözi tovább a játékost.

„Külügyminisztériumi tájékoztatást kaptunk arról, hogy Bahrein visszavonta a kiadatási kérelmét. Anélkül pedig semmi okunk arra, hogy itt tartsuk” – nyilatkozta az ügyész. Forrás: NSO

Fel