Tenisz

Roland Garros – Krejcikova a női bajnok

A cseh Barbora Krejcikova nyerte meg a francia nyílt teniszbajnokság női egyes versenyét, mivel a szombati döntőben három szettben legyőzte az orosz Anasztaszija Pavljucsenkovát, megszerezve első Grand Slam-trófeáját.

    Eredmény:
    női egyes, döntő:
    
Barbora Krejcikova (cseh)-Anasztaszija Pavljucsenkova (orosz, 31.) 6:1, 2:6, 6:4
    
    A megjósolhatatlan párosítású női döntőben két top 30-on kívüli játékos lépett pályára a Philippe Chatrier Stadionban, erre még nem akadt példa a Roland Garros történetében. Pavljucsenkova a 32., Krejcikova a 33. helyen állt, és már az is Grand Slam-rekord volt, hogy a nyolc negyeddöntősből hatan még sosem jártak ezen a szinten, az elődöntőben pedig mindenki „újonc” volt.


    A szamarai születésű orosz az előző hat GS-negyeddöntőjében kikapott, és összességében 52 (!) Grand Slam-részvételre volt szüksége ahhoz, hogy eljusson az első fináléjába, ami ugyancsak rekord. A 29 éves Pavljucsenkova diadala esetén a második legidősebb első GS-bajnok lehetett volna az olasz Flavia Pennetta után, aki 33 évesen szerezte meg első (és utolsó) GS-trófeáját a 2015-ös US Openen. A 2013-as kazanyi Universiade győztese eddigi 12 tornagyőzelme közül csak hármat aratott salakon.


    A 25 éves Krejcikova mindössze ötödször volt főtáblás Grand Slam-versenyen, a siker ízét ugyanakkor már megízlelhette, ugyanis párosban már két trófeát gyűjtött. A brnói teniszező a Roland Garros vasárnapi páros döntőjében is érdekelt lesz honfitársa, Katerina Siniakova oldalán, legutóbb a francia Mary Pierce-nek sikerült a párizsi duplázás 2000-ben. Krejcikova – akinek korábbi edzője a wimbledoni bajnok, 2017-ben elhunyt Jana Novotna volt – mindössze egy serleget gyűjtött eddig egyesben, két héttel ezelőtt Strasbourgban ünnepelhetett, és már 11 meccs óta veretlen.     A döntősök eddig csak párosban találkoztak egymással, mindkét alkalommal a cseh volt a győztes duó tagja. Első egyes összecsapásukat 22 fok, napsütés és – a koronavírus-járvány miatt – csak ötezer néző várta a Philippe Chatrier Stadionban. Az elődöntőben a görög Maria Szakkari ellen meccslabdát hárító cseh játékos rögtön elbukta az adogatását, csakhogy az orosz is, és az eddig párosspecialistának tekintett Krejcikova hamarosan 4:1-re vezetett. A cseh teniszező remekül mozgatta és fárasztotta riválisát, aki nem tudta kihasználni a nagy ütéseit, és sokszor védekezni kényszerült, így Krejcikova fél óra alatt megnyerte a nyitószettet.


    A folytatásban Pavljucsenkova először hozta a szerváját, pontosabbak lettek a labdái, sorra ütötte a nyerőket, és csakhamar 3:0-ra elhúzott. A Dubajban élő orosznak 5:1-nél adogatóként játszmalabdája volt, de nem tudott élni vele, majd 5:2-nél ápolást kért a combhajlító izmára. Krejcikova teljesen kiesett a ritmusból, és elvesztette a szerváját, ezzel a 43 perces szettet is.


    Az utolsó felvonásban is maradt a hullámzó játék, 1:1 után két brék következett, egymás után jöttek a fantasztikus nyerők és érthetetlen hibák, nőttön-nőtt a feszültség a pályán. Krejcikova fogadóként 5:3-nál még elpuskázott két meccslabdát, de végül kiszerválta a mérkőzést, amely 1 óra 58 percig tartott.    


    Csehország első Garros-bajnoka karrierje második trófeája, a Suzanne Lenglen Kupa mellé – melyet a legendás Martina Navratilova adott át neki – 1,4 millió eurót (490 millió forint) kapott.
    

Fotó: Roland Garros/ Twitter

Fel