Egyéni Sportok

Rekordnevezés a hetedik V4 kerékpárverseny szombati magyar etapján

Rekordrészvétel mellett rendezik meg szombaton Budapest és Pannonhalma között a VII. Visegrád 4 nemzetközi országúti kerékpárverseny magyar etapját. 

    Törzsök Zsolt, a főszervező Mozgás, Egészség Rekreációs Sportegyesület elnöke a szerdai sajtótájékoztatón elmondta, hogy az előnevezések szerint 162-en állnak rajthoz a szakaszon, s magyarországi profi, pontszerző kerékpáros viadalon még sohasem volt ilyen sok induló.
    Kumin Ferenc, európai és amerikai kapcsolatok fejlesztéséért felelős helyettes államtitkár hangsúlyozta: az 1991-ben létrejött visegrádi együttműködés egy sikertörténet, hiszen az országok – Magyarország, Csehország, Lengyelország és Szlovákia – közötti kapcsolatok sűrűsége azt mutatja, hogy annak idején helyes volt az alapító atyák elképzelése. Hozzátette: a visegrádi országok gazdasági súlyát jól jelzi, hogy együtt nagyobb kereskedelmet folytatnak Németországgal, mint Franciaország.  
    “A V4 Kerékpárverseny jól népszerűsíti a Visegrádi együttműködést, és hirdeti a Visegrádi Csoport eszmeiségét, a közös hagyományokat” – fogalmazott a helyettes államtitkár.

Fotó: Twitter


    Dávid F. Andor, a Nemzetközi Visegrád Alap ügyvezető igazgatója arról beszélt, hogy a 2000-ben alakult alap évről évre növekszik, s már 2013 óta támogatja a V4 kerékpárversenyt, amelynek egyre nagyobb az elismertsége, fantasztikus kezdeményezésnek és példaértékű projektnek nevezte.
    Törzsök Zsolt elmondta, a négy ország külügyminisztériumának védnökségével létrejött nemzetközi versenysorozat idei utolsó előtti állomása szombaton 11 órakor Budapestről rajtol majd és 168,7 kilométer megtétele után a cél Pannonhalmán, a főapátság előtt lesz kijelölve.
    “Összesen 28 csapat, köztük öt magyar áll rajthoz, a mezőny felét profi kontinentális team alkotja” – jelentette ki Törzsök Zsolt, aki kiemelte, hogy a versenyzőknek a szakasz végén négyszer kell majd feltekerniük a helyenként 15 százalékos meredekségű pannonhalmi emelkedőre.
    A Mozgás, Egészség Rekreációs Sportegyesület elnöke hozzáfűzte: egy nappal később, vasárnap tartják meg a 101 km-es távú V4 Ladies Series Pannonhalmát, amely az első hazai professzionális női verseny lesz. Törzsök Zsolt tájékoztatása szerint mind a férfi, mind a női viadal a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) versenynaptárában szereplő kiemelt kategóriás nemzetközi kerékpárversenynek számít, s így ezeken világbajnoki és olimpiai kvalifikációs pontokat is lehet szerezni.     Az MTI kérdésére elmondta, hogy a férfiaknál Valter Attilától, a nőknél Vas Kata Blankától várja a legjobb szereplést. Akár a győzelemre is esélyesnek tartja őket, pedig eddig magyar versenyzőnek még nem sikerült diadalmaskodnia a V4-en. Forrás: MTI

Fel