Forma 1-RAJTRÁCS MAGAZIN

Raikkönen tud-e olyan meglepetést okozni, mint a Lotus-szal 2013-ban

A hétvégén elkezdődik a Forma-1-es világbajnokság Ausztráliában és igazán a barcelonai tesztek során nem teljesen rajzolódtak ki a tényleges erőviszonyok.

Nagy érdeklődés és várakozás övezi Kimi Raikkönen és az Alfa Romeo Racing mostani szereplését. A Jégember és a csapat is rendkívül elismerően nyilatkozott az új autóról és láthattunk egy pár onboard felvételt is az új kocsiról Kimi irányításában. A belső kamerás képekből jól kitűnik, hogy az autó pályastabilitása és vezethetősége is nagyon jó. Raikkönen pedig karrierje utolsó 6 évében igazi gumimágussá fejlődött. Azon a bizonyos 2013-as melbourne-i versenyen is azzal kerekedett a mezőny fölé, hogy ő eggyel kevesebbszer jött ki kereket cserélni. A végén több mint 13 mp-et vert a második Alonsora és a Ferrarira. Erre a képességére most is nagy szüksége lesz. Ezekkel a pluszokkal nagyon jó eredményt érhet el Raikkönen.

A mérnökök dolgát nagyon meg tudja könnyíteni egy ilyen tapasztalt versenyző mint Kimi, és a jó visszajelzésekkel jó irányba haladhat tovább a nyers év eleji koncepció. Ezért inkább a versenytempóra mentek rá az Alfa Romeo-nál a barcelonai téli tesztek során és kevésbé az időmérős tempóra. Pénteken a második szabadedzés után majd tisztább képet kapunk az új csomagról, akkor már lehet számolni a köridőkből, hogy milyen tempót fog tudni menni Raikkönen az Alfával. A csapat nyilatkozataiból levonhatjuk azt, hogy erős szezonja lehet a „svájci Ferrarinak”.

„A Melbourne-be való érkezésünk egy nagy lehetőséget szimbolizál, miután a tavalyi szezon során már megvillantottuk a bennünk rejlő potenciált. A pilótáink nagyszerűek, a csapatot pedig mind a pályán, mind a gyárban erős háttér támogatja. Kíváncsi vagyok, ebben a korai időszakban hol állunk pontosan. Keményen fogunk dolgozni azon, hogy a következő hónapokban még előrébb jussunk” – áll az Alfa Romeo sajtóközleményében Vasseur csapatfőnök nyilatkozata.

Ráhangolódásként nézzük meg a 2013-as Ausztrál idénynyitó futam összefoglalóját, ahol Raikkönen igazi meglepetést okozott a Lotus-szal, azzal, hogy a Red Bullt és a Ferrarit is maga mögé utasítva nagyon magabiztosan megnyerte a futamot. Olyan versenytempót tudott menni akkor a Lotus-szal a Jégember, hogy Vettel, Alonso és Hamilton se köpni se nyelni nem tudott a verseny leintése után.

https://youtu.be/mPtBIfW1cwk

Fel