Connect with us

Egyéni Sportok

Öttusa Eb – Kovács Sarolta olimpiai kvótás

Öttusa Eb – Kovács Sarolta olimpiai kvótás


Kovács Sarolta olimpiai kvótát szerzett az angliai öttusa Európa-bajnokságon.

    A női hagyományos verseny vasárnapi döntőjében a 13. helyen végzett, de előtte ért célba a világkupadöntő győztese, valamint három angol, két fehérorosz és két német, így a tolódások miatt övé lett az utolsó, nyolcadik kvóta. A kiírás szerint egy nemzetből az Eb-n csak egy versenyző szerezhetett olimpiai kvalifikációt, illetve a vk-győztes eleve kiesett ebből a számításból.


    A kvalifikáció névre szól, de mivel egy országból nemenként csak két öttusázó indítható a nyári játékokon, amennyiben több versenyzőnek lesz kvótája, a szövetség dönt.

Képtalálat a következőre: „kovács sarolta öttusa”
Fotó: MTI


    Kovács jól úszott és a vívásban is az élcsoportban zárt, ezzel negyedik volt két szám után. A lovaspályán viszont 33 pontot elhullajtott, amivel nagyon megnehezítette a helyzetét, végül azonban a lövészetekkel kombinált futást hetedikként kezdve nagyot küzdött és még éppen befért a kvótások közé. Az első lövősorozat után hatodik volt, majd egy bollyal a 6-9. helyen ment ki az állásból, a harmadik lövészeténél viszont négyet is hibázott, ezzel hátrébb szorult és az utolsó sem sikerült túl jól, így a negyedik futószakaszt már a “kvótahatáron” teljesítette. Nehéz volt követni, hogy hányadiknak kell beérnie, mint utóbb elmondta, ő sem volt tisztában a pontos helyzetével, csak azzal törődött, hogy a hajrában visszaelőzze a lengyel Oktawia Nowackát, ami végül éppen kvótát ért a számára. Ő azonban ezt sokáig nem hitte el, sírással küzdve bizonygatta a szövetségi kapitánynak, hogy szerinte éppen lemaradt a kvótáról, de később egyértelművé vált, hogy megvan a kvalifikáció.


    A 18 éves Gulyás Michelle jól versenyzett, 19. lett. A bő élcsoportban végzett úszásban, aztán a vívásban gyengébb kezdés után “helyezte vissza magát” a mezőnybe, jól oldotta meg a feladatát a lovaspályán, és a kombinált számban is gyakorlatilag tartotta pozícióját a nagyon erős futókat felvonultató mezőnyben.

Képtalálat a következőre: „kovács sarolta öttusa”
Fotó: Google


    A húszéves Guzi Blanka, aki még csak négy éve öttusázik, már azzal bravúrt hajtott végre, hogy beverekedte magát a döntőbe. A legjobbak mezőnye vívásban erős volt a számára, és a lovaglásban sem tart még ott, ahol az ellenfelek többsége. Végül a 29. helyen fejezte be a versenyt, többek között a hetedik legjobb kombinált számos teljesítményének köszönhetően.


    A magyar csapat a hatodik helyen végzett.
     A negyedik magyar induló, a májusban lábműtéten átesett 
Földházi Zsófia nem jutott döntőbe a pénteki selejtezőből.


    Eredmények, női hagyományos verseny:
    Egyéni, Európa-bajnok:

    
   Laura Asadauskaite (Litvánia) 1390 pont
2. Kate French (Nagy-Britannia) 1381
3. Irina Praszjancova (Fehéroroszország) 1364
…13.Kovács Sarolta 1326 (úszás: 2:12.21 perc/286 pont, vívás: 21 győzelem/14 vereség/0 bónuszpont/226 pont, lovaglás: 267 pont, lövészet-futás: 12:33 perc/544 pont)
…19. Gulyás Michelle 1305 (2:14.41/282, 16/19/2/198, 263, 12:18/562)  
…29. Guzi Blanka 1244 (2:19.96/271, 9/26/0/154, 237, 11:58/582)

Csapat, Európa-bajnok:
    
    Nagy-Britannia (Kate French, Francesca Summers, Joanna Muir) 4074 pont
2. Fehéroroszország (Irina Praszjancova, Anasztaszija Prokopenko, Volha Szilkina) 4029
3. Litvánia (Laura Asadauskaite, Ieva Serapinaite, Gintare Venckauskaite) 3992
…6. Magyarország (Kovács Sarolta, Gulyás Michelle, Guzi Blanka) 3875
Kattints a kommenteléshez

Hagyj üzenetet!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


Facebook

Új hírek

Több Egyéni Sportok