Röplabda

Női röplabda Európa-liga – Másodszor győztek a magyarok

A magyar női röplabda-válogatott simán, 3-0-ra legyőzte Prágában a fehérorosz csapatot az Európa-liga arany divíziójának csütörtöki ötödik fordulójában.

    A magyarok az első csoportkörben, ugyancsak a cseh fővárosban 3-2-re nyertek a horvátok ellen, a fehéroroszoktól 3-1-re, a csehektől pedig 3-0-ra kaptak ki, míg szerdán ugyancsak a házigazdával szemben maradtak alul 3-0-lal.


    Jakub Gluszak szövetségi kapitány csapata pénteken 17 órától a horvátok ellen zárja az EL-t.

    Európa-liga, arany divízió, 5. forduló, C csoport, Prága:
Magyarország-Fehéroroszország 3-0 (14, 18, 16)

a legjobb pontszerzők: Kiss G. 13, Vezsenyi 12, Török 10, illetve Davjiszkiba 10

    később:
Csehország-Horvátország 19.00

    A magyarok csütörtöki ellenfele alaposan megfogyatkozott a torna ezen szakaszára: a szélső ütő Kacjarina Szakolcsik együttese hétfői találkozóján megsérült, míg az Oroszországban játszó átló, Hanna Klimec magatartási gondok miatt került ki a keretből.


    Jakub Gluszak együttese az első játszmában kiválóan teljesített, nyitásaival kiszámíthatóvá tette a rivális játékát, és mivel játékosai támadásban is hatékonyak voltak, fölényesen nyert.


    A második szettre javult a fehéroroszok teljesítménye, de ez is csak arra volt elég, hogy a játékrész első harmadában náluk legyen az előny. Magyar oldalon Vezsenyi Adrienn, Kiss Gréta és Török Kata is remek hatékonysággal támadott, így előbb fordított, majd tekintélyesre növelte előnyét a magyar válogatott, amely 43 perc után már 2-0-ra vezetett.


    A harmadik felvonásra sem változott a mérkőzés képe, a kiválóan mezőnyöző magyarok eddigi legjobb teljesítményüket nyújtották a tornán, míg a rivális játékosai láthatóan fáradtan mozogtak. A nemzeti csapat már a szett derekán öt ponttal vezetett, előnyét pedig tovább növelve, és 68 perc alatt győzött.


    A találkozó legeredményesebb játékosa Kiss Gréta volt 13 ponttal.
    A csoportokból az első helyezett jut biztosan a június 19-20-i, bulgáriai négyes döntőbe. Amennyiben a torna házigazdája első helyen zár csoportjában, úgy a három csoport legjobb másodikja is kvalifikál a végjátékra.


    A csoportriválisok közül a magyar csapat a horvátokkal és a fehéroroszokkal az augusztus 18-án kezdődő Európa-bajnokságon is azonos csoportban szerepel.

Fel