Röplabda

Női röplabda Eb-selejtező – A fiatalítás ellenére is a kijutás a cél

Szakmáry Gréta csapatkapitány szerint a fiatalítás ellenére is a kijutás a célja a magyar női röplabda-válogatottnak az Európa-bajnoki selejtezősorozatban, melyet pénteken Franciaországban Izrael ellen kezd a csapat.

    A 107-szeres válogatott ütőjátékos az MTI-nek úgy fogalmazott, az edzőtábor két hete “gyorsan elröppent”, de ez az idő arra elég volt, hogy a sok változáson átesett csapat alapjátéka összeálljon.


    “Az új szövetségi kapitány, Jakub Gluszak érkezésével más stílusban, gyorsabban röplabdázunk majd. A nyitás nagy erősségünk lehet, erre alapozva szeretnénk majd felépíteni a blokkvédekezésünket és a mezőnymunkánkat” – osztotta meg a felkészülés részleteit a német Schwerinből négy szezon után távozó játékos.


    Szakmáry elmondta, a csoportellenfelek közül az izraeliek még a magyaroknál is fiatalabb csapattal szerepelnek, a franciákat ugyanakkor jól ismerik, mert az utóbbi években többször találkoztak velük. Dánia válogatottjával még soha nem játszott a magyar csapat, így róluk kevés információval rendelkeznek.


    “Bár sok a fiatal nálunk is, a hozzáállásunk és a céljaink nem változtak: szeretnénk kijutni sorozatban a negyedik Európa-bajnokságunkra is” – jelentette ki a 29 éves ütőjátékos. Hozzátette, nem szeretné, ha ez nyomást helyezne az előző, részben hazai rendezésű kontinensviadal óta teljesen átalakult csapatra.


    “Nehéz az esélylatolgatás, mert a vírus miatt még most sem tudjuk, melyik csapatban ki léphet majd pályára” – fogalmazott a csapatkapitány.


    Szakmáry kiemelte, az egész csapat nagyon örült, amikor megtudta, hogy már a most péntektől vasárnapig, a Ludovika Arénában sorra kerülő férfi Eb-selejtezőn is lehetnek nézők, mert minden kerettag nagyon várja már, hogy jövő hétvégén az ugyancsak budapesti tornán a hozzátartozóik személyesen is szurkolhassanak nekik.


    A lengyel Jakub Gluszak edzette nemzeti csapat csütörtökön Bécsből indulva Bázelbe repül, onnan busszal teszi meg a Belfort-ig hátra lévő 75 kilométeres utat.


    A magyarok péntektől vasárnapig Franciaországban, egy héttel később a Közszolgálati Egyetemen vívják Eb-selejtezőjüket a franciák, az izraeliek és a dánok ellen. A csoportból az első kettő jut ki az augusztus 18-án kezdődő szerb, horvát, román, bolgár közös rendezésű kontinensviadalra.

    A magyarok programja:
    


    Belfort, Franciaország:
május 7., péntek: Izrael-Magyarország 17.00
május 8., szombat: Franciaország-Magyarország 17.00
május 9., vasárnap: Magyarország-Dánia 19.30


    Ludovika Aréna:
május 14., péntek: Magyarország-Izrael 19.00
május 15., szombat: Magyarország-Dánia 19.00  
május 16., vasárnap: Magyarország-Franciaország 19.00

    A magyar válogatott kerete:
    
centerek: Bodovics Hanna (1. MCM-Diamant Kaposvár), Gyimes Zsófia (Bordeaux, francia), Kump Alíz (1. MCM-Diamant Kaposvár), Papp Orsolya (MTK Budapest), feladók: Bagyinka Fanni (UTE), Tálas Zsuzsanna (1. MCM-Diamant Kaposvár)
liberók: Juhár Dalma (Vasas Óbuda), Tóth Fruzsina (Fatum Nyíregyháza)
ütők: Pallag Ágnes (VFB Suhl, német), Szakmáry Gréta (SSC Palmberg Schwerin, német), Szűcs Kinga (1. MCM-Diamant Kaposvár), Török Kata (Vasas Óbuda), Vezsenyi Adrienn (MTK Budapest)

Fel