Röplabda

Női röplabda BL – A címvédő legyőzte a Nyíregyházát

A címvédő olasz Conegliano a papírformának megfelelően 3-0-ra legyőzte a házigazda Fatum Nyíregyháza csapatát csütörtökön a női röplabda Bajnokok Ligája csoportkörének második fordulójában.

    A nyírségiek legközelebb december 22-én a szerb ZOK Ub otthonában lépnek pályára a BL-ben.

    Bajnokok Ligája, csoportkör, 2. forduló, E csoport:
Fatum Nyíregyháza-A. Carraro Imoco Conegliano (olasz) 0-3 (-18, -13, -11)

a legeredményesebb játékosok: Radosova 11, Vasziljeva 9, illetve Plummer 16, Forsini 12, Courtney 11, Folie 10

    A csoport állása: 1. Conegliano 6 pont (6-0), 2. Grupa Azoty Chemik Police (lengyel) 6 (6-1), 3. ZOK Ub (szerb) 0 (1-6), 4. Nyíregyháza 0 (0-6)

    A Nyíregyháza – amely 17 év után szerepel ismét a legrangosabb európai kupasorozatban – az első fordulóban sima vereséget szenvedett a lengyel bajnok Chemik Police otthonában. A második körben még ennél is nehezebb feladat, a címvédő, klubvilágbajnok, olasz bajnok és listavezető Conegliano várt Németh Szabolcs együttesére. A tréner előzetesen bátor, felszabadult játékot várt tanítványaitól annak ellenére is, hogy a Conegliano volt a toronymagas esélyes.


    A rivális – melynek az Európa-bajnok olaszok több sztárja mellett bolgár, holland, lengyel és amerikai légiósa is van – 2019 decembere óta közel két évig veretlen volt, Guiness-rekordot jelentő 76 mérkőzéses győzelmi szériája múlt szerdán a Firenze ellen szakadt meg. A Conegliano szempontjából főleg azért volt fontos a csütörtöki mérkőzés, mert a csapatnak ez volt az utolsó tétmeccse a jövő szerdától vasárnapig tartó ankarai klubvilágbajnokság előtt.


    Az olasz sztárcsapat két szezonnal ezelőtt járt legutóbb Magyarországon, akkor Érden 3-0-ra nyert a Vasas Óbuda vendégeként ugyancsak a BL-főtáblán.


    A szabolcsi összecsapáson az olaszok némileg felforgatott felállásban kezdtek, Daniele Santarelli vezetőedző legjobbjai közül pihentette az Eb legértékesebb játékosának megválasztott Paola Egonut. A Nyíregyháza – ellentétben a Police elleni nyitómeccsel – ezúttal nem ijedt meg nagynevű ellenfelétől, a szett elején vezetett és a szlovák Nikola Radosova ponterős játékának köszönhetően még a játszma derekán is egyenlőre állt (16-16). Ezt követően pontosabbá vált vendégek játéka, állva hagyták riválisukat, így végül simán kerültek előnybe.


    A második felvonásra magasabb sebességi fokozatba kapcsoltak az olaszok – főleg az amerikai Kathryn Plummer volt elemében -, akik rendezték blokkvédekezésüket és többször is hatékonyan sáncolták Radosovát és társait. Németh a szett második felében cserékkel is próbálkozott, de így is tekintélyes különbség alakult ki a felek között.


    A harmadik felvonásra sem változott a mérkőzés képe, a Conegliano a szórványos szép nyíregyházi támadások ellenére végig rendkívül magabiztosan röplabdázott. Santarelli a hajrára beküldte cserejátékosai egy részét is, együttese fölényes sikerét azonban ez sem veszélyeztette.


    A 66 perces mérkőzés legjobbja a 16 pontos Plummer volt, a magyar csapatból Radosova 11 pontig jutott.


    Az öt csoportból az elsők mellett a három legjobb második jut negyeddöntőbe.

Fel