Labdarúgás

Női labdarúgó-vb – Marozsánnal száll harcba harmadik elsőségéért a német válogatott

A német női labdarúgó-válogatott a magyar származású Marozsán Dzseniferrel a soraiban száll harcba harmadik aranyérméért a pénteken kezdődő franciaországi világbajnokságon.

    Az olimpiai bajnok együttes a torna esélyesei közé tartozik, a csapatban pedig kulcsszereplő lehet a kontinensbajnok és ötkarikás aranyérmes csatár. A 90-szeres német válogatott Marozsán klubjával, a francia Olympique Lyonnal remek évet zárt, hiszen a bajnokság és a Francia Kupa megnyerése mellett a Bajnokok Ligája elsőséget is begyűjtötte – a budapesti fináléban a 27 éves játékos is betalált.
    A fogadóirodák szerint a házigazda franciák és a címvédő, háromszoros győztes amerikaiak végső sikere számítana leginkább papírformának, de a németek aranya mellett a négy éve bronzérmes angolok és az Európa-bajnok hollandok diadala sem lenne meglepetés.


    A sportági nagyhatalomnak számító brazilok eddig nem nyertek világbajnoki címet, s ezúttal sem sorolhatók a trófea legfőbb várományosai közé. Azzal együtt sem, hogy a keret tagja a nemzetközi szövetség (FIFA) által hatszor – így tavaly is – az év legjobb játékosának választott Marta, illetve a 41 éves Miraildes Maciel Mota – sportági becenevén Formiga -, aki csak az első, 1991-es világbajnokságon nem szerepelt, azóta mind a hat tornán részt vett.
    Lesz viszont nagy hiányzója is a vb-nek, ugyanis a tavaly első női aranylabdásnak választott, Marozsánhoz hasonlóan az Olympique Lyonban futballozó Ada Hegerberg 23 esztendős kora ellenére már két éve lemondta a válogatottságot. Elmondása szerint nem érezte magát megbecsülve, állandóan rémálmok gyötörték a nemzeti együttesnél. Azóta a norvég szövetség megduplázta a női válogatott díjazását, viszont Hegerberg nem tért vissza, így ő csak szakkommentátorként lesz jelen a tornán, nélküle pedig a skandináv együttes nincs a legnagyobb favoritok között.
    Női tornán először használják majd a videobírós rendszert (VAR), továbbá elsőként alkalmazzák FIFA-tornán a sportág múlt szombaton életbe lépett új szabályait is, amelyeket például a férfiak Nemzetek Ligája négyes döntőjében még nem használnak.
    A június 20-án záruló csoportkörből a hat kvartett első két helyezettje, valamint a négy legjobb csoportharmadik jut a 16 közé. A nyolcaddöntőket június 22. és 25., míg a negyeddöntőket 27. és 29. között rendezik. A két elődöntőre július 2-án és 3-án kerül sor, a bronzmérkőzést július 6-án, a finálét pedig egy nappal később játsszák Lyonban. A világbajnokságról a három legjobb európai együttes indulási jogot szerez a jövő évi, tokiói olimpiára.
    Két magyar résztvevője is lesz a kilenc város egy-egy stadionjában sorra kerülő tornának: Kulcsár Katalin a kilenc európai játékvezető egyikeként fújja majd a sípot, Török Katalin pedig a 18 asszisztens között kapott helyet.

    A női világbajnokság csoportbeosztása:

A

Cs

B

Cs

C

Cs

D

Cs

E

Cs

F

Cs

KO

Fel