Kosárlabda

Női kosárlabda Euroliga – Váratlan soproni vereség

A Sopron Basket hazai pályán meglepetésre kikapott a spanyol Gironától csütörtökön a női kosárlabda Euroliga nyolcadik fordulójában.

    Női Euroliga, 8. forduló:
    B csoport:
Sopron Basket-Girona (spanyol) 53-68 (14-14, 16-9, 13-26, 10-19)

    A magyar csapat legjobb dobói: Williams 15 pont, January 11, Varga 8, Határ 8
    
    Az elmúlt három idényben rendre négyes döntőbe jutó és az NB I-ben százszázalékos Sopron a múlt héten 5/2-re javította győzelmi mérlegét a francia Landes 76-54-es kiütésével. Ezzel Gáspár Dávid vezetőedző együttese az összes sorozatot figyelembe véve még csak két vereségnél tartott az idényben.


    A spanyol gárda 4/3-as mutatóval érkezett Magyarországra, a két csapat októberi összecsapását pedig a magyar bajnok nyerte 68-63-ra, főként a válogatottban is bemutatkozott Varga Alíz 15 pontjának köszönhetően.


    Ami a két klub egymás elleni mérlegét illeti, az eddigi három találkozóból kettőn soproni győzelem született.
    A negyedik csatát gyengén kezdték a hazaiak, öt perc elteltével 3-12 állt a nagyórán. A második negyed már 14-14-es döntetlenről indult, s a franciákkal Tokióban olimpiai bronzérmes Gabby Williams vezetésével a zöld-sárgák bő nyolc perc alatt elképesztő, 15-0-s rohamot mutattak be. A szigorú védekezésnek és a 16-9-re hozott játékrésznek köszönhetően a nagyszünetben 30-23 volt az állás.


    Térfélcsere után 5-0-val folytatta a magyar csapat, és 12 pontos előnynél már-már megnyugodhattak a szurkolók. A túloldalon azonban a 42 (!) évesen is aktív, háromszoros Európa-bajnok Laia Palau rendet tett a csapatban, amely 39-39-nél kiegyenlített. A 43-49-ről induló zárószakaszban 11 pontra meglépett az ellenfél, innen pedig már nem volt visszaút a második félidőben a szokásosnál gyengébben dobó és többet rontó házigazdák számára.    


    Az 5/3-as mérlegnél tartó Sopron egy hét múlva az 1/7-tel sereghajtó lengyel Gdyniát fogadja.


    A kontinentális elitsorozat főtábláján két csoportban zajlanak a küzdelmek. Az első négy helyezett a negyeddöntőben folytatja, az 5-6. helyezettek pedig az Európa Kupa negyeddöntőjébe kerülnek.

Fel