Európai Kosárlabda

Női kosárlabda Euroliga – Negyedik lett a Sopron

A Sopron Basket fordulatos találkozón 64-58-ra kikapott a török Fenerbahcétól a női kosárlabda Euroliga isztambuli négyes döntőjének a vasárnapi bronzmérkőzésén, így negyedikként zárt.


    Eredmény, bronzmérkőzés:
Fenerbahce (török)-Sopron Basket 64-58 (22-9, 14-22, 11-15, 17-12)

A magyar csapat pontszerzői: Brooks 21, Krajisnik 17, Walker 7, January 5, Fegyverneky 3, Czukor 3, Határ 2
    
    A negyedik Final Fourjukban szereplő soproniak a pénteki elődöntőben remek első félidő után 72-61-re kikaptak a spanyol Salamancától, így a vasárnapi helyosztókon a bronzcsatában voltak érdekeltek a járványhelyzet miatt üres Volkswagen Arenában. A 13-szoros magyar bajnok számára rossz hírt volt, hogy az év védőjátékosává választott Gabby Williams sérülés miatt nem állt rendelkezésre.


    A Fenerbahce az idény legjobbjává választott ukrán Alina Jagupova révén 9-1-gyel kezdett, Gáspár Dávid vezetőedző együttese – nyolc perc alatt csak öt pontot hozott össze. A házigazdák már a nyitónegyedben 13 pontos előnyre tettek szert, ekkor az ex-soproni Kayla McBride is megvillant néhányszor.


    A folytatásban a negyedik török triplával 18 pontra nőtt a különbség, majd Czukor Dalma bedobta az első magyar hármast. Ettől mintha beindult volna a magyar gépezet, fokozatosan csökkent a távolság, miközben az olimpiai bronzérmes és Európa-bajnok szerb Jelena Brooks és az amerikai Briann January is elkapta a fonalat. A nagyszünetben már csak 36-31-re vezettek az isztambuliak.


    Térfélcsere után a szerb Tina Krajisnik remeklésével két pontra olvadt a hátrány (40-42), és megmaradt a magyarok lendülete, akik nem hagyták a túloldalon kibontakozni Jagupovát. A 46-47-ről induló zárószakaszban a zöld-sárgáknak három labdájuk is volt ahhoz, hogy átvegyék a vezetést, de a törökök két hármassal lehűtötték a kedélyeket. Gáspár Dávid időkérésekkel próbálta megfékezni a 0-10-es hazai rohamot, de négy perccel a vége előtt 49-59 állt az eredményjelzőn. Egy 5-0-ás sorozat újra visszahozta a soproni reményeket, de Jasmine Thomas triplája ismét az ellenfélnek kedvezett. A hajrá így már nem alakult szorosan, a magyarok remekül helytállva végül alulmaradtak a bronzcsatában.


    A Sopron negyedik Final Fourjában – egy ezüst mellett – harmadszor küzdhetett a harmadik helyért, és ezúttal is kikapott.


    Gáspár Dávid az M1 aktuális csatornának elmondta, gyorsan kellett reagálniuk arra, hogy Williams nem állt rendelkezésre.


    „Kellett egy kis idő, hogy helyreálljanak a szerepek és feladatok. A koncentráció sem volt a helyén egy ideig, de aztán helyreállt a rend a fejekben, és felvettük a szükséges tempót, így visszajöttünk a meccsbe. Bizonyítani akartuk, hogy miért vagyunk itt, azt kértük a lányoktól, hogy csapatként funkcionáljunk, szervezettek legyünk és elmondhassuk, hogy a határainkat feszegettük. Ez megtörtént, büszke vagyok a csapatomra” – jelentette ki a tréner, hozzátéve, sportemberekként kicsit szomorúak, de nem akarnak telhetetlenek lenni.


    később:
    döntő:
Jekatyerinburg (orosz)-Salamanca (spanyol) 18.00

Fel