Connect with us

Kosárlabda

Női kosárlabda Eb-selejtező – Magyar vereség Amszterdamban

Női kosárlabda Eb-selejtező – Magyar vereség Amszterdamban


A magyar női kosárlabda-válogatott nagy csatában kikapott a hollandoktól szombaton Amszterdamban az Európa-bajnoki selejtezősorozat harmadik fordulójában.


    Eredmény, H csoport, 3. forduló:
Magyarország-Hollandia 63-68 (9-19, 14-16, 22-16, 18-17)

Magyarország: Lelik , Aho 2, Raksányi 13/6, Goree 16/3, Kiss A. Csere: Dubei 16/3, Barnai 4, Török 12/6.

Hollandia: Cornelius 13/9, Hof 13, Van Den Adel 15/6, Van Grinsven 10, Westerik 12/3. Csere: Bettonvil 5, Kuijt K., Kuijt I., Kuijt F.


    
    Az amszterdami buborék – ahová kedden érkezett meg Székely Norbert szövetségi kapitány együttese – első meccsén, csütörtökön Hollandia 84-64-es vereséget szenvedett a szlovákoktól. A koronavírusos Határ Bernadettet és Studer Ágnest nélkülöző magyaroknak akadt elszámolni valójuk a házigazdákkal, mivel tavaly novemberben 66-56-ra kikaptak tőlük ugyancsak Amszterdamban. A “duplázás” oka az volt, hogy a nemzetközi szövetség a hollandoknak ítélte oda a buborékos tornarendezés jogát, így a Szekszárdra tervezett selejtező helyett ismét a nyugati kikötővárosban csapott össze a két gárda.


    A találkozó előtt kiderült, hogy Zele Dorina és Cziczás László másodedző is pozitív koronavírus-tesztet produkált, így ők sem lehettek ott a csarnokban. A válogatott két újoncot avatott Aho Nina és Kiss Angelika személyében, akik ráadásul rögtön a kezdőötösben debütáltak.


    A hazaiak remekül védekezve 12-2-vel kezdtek, az első öt és fél percben magyar részről csak a csapatkapitány Raksányi Krisztina talált a gyűrűbe. A magassági fölényben lévő holland csapat a nyitónegyedben 13 ponttal is vezetett, főként a spanyol Salamancánál légióskodó Emese Hof révén.


    A folytatásban nem sikerült tíz ponton belülre kerülni, ráadásul az ellenfél kétszer annyi lepattanót szedett, és 11-27-nél Székely Norbert ismét időt kért. Ennek ellenére alig születtek magyar kosarak, 13-33-nál pedig már-már elúszni látszott a meccs. A nagyszünetben Dubei Debóra kosaraival már csak 23-35 volt az állás.


    A térfélcsere után a vendégek 5-0-val nyitottak, így a túloldalon Hakim Salem kapitány időt is kért, de 30-35-nél már “lőtávolon belül” volt a rivális. Hamarosan viszont ismét 12 ponttal elhúztak a hollandok, majd Török Ágnes második triplája hozta vissza a reményeket.


    A 45-51-ről induló zárószakaszban négy pontra csökkent a különbség, majd Dubei büntetőjével minimális lett a hátrány (53-54), a csereemberek pontjait számítva ekkor 28-5-re vezettek a magyarok. Barnai Judit büntetőivel nemsokára már az eredményjelzőn is a vendégek álltak jobban, akik 35. percben – “mínusz húszról” felállva – a meccs során először kerültek előnybe (55-54). Az ellenfél két triplával vágott vissza, majd az izgalmas hajrából néhány kihagyott magyar helyzet miatt a házigazdák jöttek ki jobban.


    Székely Norbert az M4 Sport csatornának elmondta, az utolsó pillanatban is változtatni kellett a kereten.


    “Ne feledjük, hogy ennek a meccsnek Magyarországon kellett volna lennie. Az elején a védekezésünk nem jól működött, az ellenfél kevés személyi hibát gyűjtött. A nagyszünet után jobban védekeztünk, erőteljesebbek voltunk, és jobban lepattanóztunk” – összegzett a kapitány, hozzátéve, csalódottak, mert minden megtett a csapat.


    “Ezzel együtt hiszek abban, hogy ez nem a vég kezdete, hanem a kezdet vége” – jelentette ki a szakvezető.    


    A selejtezők egy februári buborékban fejeződnek be – a magyarok a szlovákokkal csapnak majd össze -, a kilenc csoportból a győztesek és az öt legjobb második jut ki a jövő júniusi Európa-bajnokságra, amelynek a spanyolországi Valencia és a franciaországi Strasbourg ad otthont. A két házigazda válogatott automatikusan résztvevője az Eb-nek.


    A H csoport állása:
  
1. Hollandia 5 pont, 2. Magyarország 4, 3. Szlovákia 3
Kattints a kommenteléshez

Hagyj üzenetet!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


Facebook

Új hírek

Több Kosárlabda