Kosárlabda

Női kosárlabda Eb – Drasztikus lépés a FIBA-tól

A Nemzetközi Kosárlabda Szövetség (FIBA) végrehajtó bizottságának friss döntése értelmében Oroszország és Fehéroroszország női válogatottjai nem folytathatják szereplésüket a 2023-as Európa-bajnokság selejtezőjében.

    A FIBA az ukrajnai háború miatt mondta ki a tilalmat Oroszországra és az invázióban Moszkvát támogató Fehéroroszországra, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság útmutatását követve. A két válogatott az Eb-kvalifikációban már túlvan két-két fordulón, ezeknek a mérkőzéseknek az eredményeit törölték. A selejtező novemberben folytatódik a jövő évi kontinenstornára, melyre június 15. és 25. között Szlovéniában és Izraelben kerül sor. A magyarok Spanyolországgal, Romániával és Izlanddal szerepelnek egy csoportban.    


    A FIBA március 1-jén, az ukrajnai háború kezdete után pár nappal felfüggesztette az orosz válogatottak és klubcsapatok részvételét a versenyeken, így az orosz női nemzeti együttes már nem léphetett pályára szeptemberben az ausztráliai világbajnokságon sem.


    Az oroszok korábban minden alkalommal kijutottak a női Eb-re, háromszor aranyérmet (2003, 2007, 2011), háromszor ezüstöt (2001, 2005, 2009) és kétszer bronzot (1995, 1999) nyertek. A legutóbbi, 2021-es Eb-n hatodikok lettek.

Fel