Kézilabda

Női kézilabda NB I – Szerdán rajtol a pontvadászat – beharangozó

A bajnok Ferencváros 25 év után védheti meg ismét az elsőségét a női kézilabda NB I-ben, amelynek új idénye szerdán rajtol.

    Az FTC legutóbb 1997-ben lett címvédőként bajnok, és bár azóta ötször is az élen végzett az NB I-ben, a következő szezonban mindig letaszították a trónról.


    Elek Gábor vezetőedzőnek ismét kizárólag a klubcsapatára kell összpontosítania, mivel a szövetségi kapitányi poszton Golovin Vlagyimir váltotta a tokiói olimpia után. A fővárosiak keretéből két kulcsember távozott, ráadásul Háfra Noémi és Schatzl Nadine is a legnagyobb rivális Győri Audi ETO-hoz került. Eligazolt a beálló Pásztor Noémi is, aki Mosonmagyaróváron folytatja.


    A balátlövő posztra négy év után visszatért Szöllősi-Zácsik Szandra, aki a harmadik időszakát kezdi a Ferencvárosnál, a balszélre pedig Hársfalvi Júliát szerződtették. Csapatuk hat felkészülési mérkőzést játszott idén nyáron, ezek közül egyet elveszített és ötöt megnyert.


    A győrieket továbbra is a – Danyi Gábor helyére – május közepén visszatért Ambros Martín irányítja. A spanyol vezetőedzővel az ETO 2012 és 2018 között négyszer nyerte meg a Bajnokok Ligáját, a bajnokságot és a Magyar Kupát pedig egyformán ötször, ehhez tavasszal egy újabb hazai kupasiker társult.


    A keretből a visszavonult Görbicz Anita mellett – aki sportigazgatóként folytatja a klubnál – távozott a brazil Eduarda Amorim, a francia Beatrice Edwige, a norvég Amanda Kurtovic és Puhalák Szidónia. Őket Háfra és Schatzl mellett olyan kiváló kézilabdázókkal pótolták, mint a montenegrói balátlövő Jelena Despotovic, az irányítóként is bevethető dél-koreai jobbátlövő Ju Unhi, valamint két beálló, a román Crina Pintea és a svéd Linn Blohm, vagyis Győrben jóval komolyabb változások történtek, mint az FTC-nél.


    Az ETO három edzőmeccset játszott és mindet megnyerte.


    A bajnoki címért minden bizonnyal újra az FTC és a Győr verseng majd, a bronzéremért pedig a Debrecen, a Mosonmagyaróvár, a Vác és az alaposan kicserélődött kerettel rajtoló Siófok csapatai között várható nagy csata.


    A szezon szerdán a Ferencváros-Mosonmagyaróvár és a Siófok-Győr meccsekkel kezdődik, az utolsó fordulót május 22-én rendezik. A bajnok FTC és a kupagyőztes Győr először november 17-én találkozik az ETO otthonában, a fővárosban pedig április 14-én játszanak egymással. November 20. és december 29. között a spanyolországi világbajnokság miatt szünetel a bajnokság, amelyben ezúttal sem rendeznek rájátszást, illetve döntőt.

    A női NB I mezőnye:
   
Vasas SC (újonc), Siófok KC, DVSC Schaeffler, Dunaújvárosi Kohász KA, MTK Budapest, Érd, FTC-Rail Cargo Hungaria (bajnok), Mosonmagyaróvári KC SE, Váci NKSE, Budaörs KSN (újonc), Szombathelyi KKA, Kisvárda-Master Good SE, Győri Audi ETO KC, Alba Fehérvár KC

Fel