Kézilabda

Női kézilabda NB I – Csütörtökön kezdődik az új idény

Csütörtökön az újonc Szent István SE és a Debrecen monori mérkőzésével kezdődik a női kézilabda NB I új idénye, amely várhatóan ismét a Győr, a Ferencváros és a Siófok versenyfutását hozza majd a dobogós helyekért.

    A bajnokságban, a Magyar Kupában és a Bajnokok Ligájában is címvédő győriek klubelnöke, Bartha Csaba leszögezte, a címvédés a céljuk mindkét hazai sorozatban. Danyi Gábor igazán magasra tette a lécet, hiszen vezetőedzőként az első szezonját veretlenül zárta. A sikercsapatból távozott többek között Tomori Zsuzsanna, a holland Cornelia Nycke Groot, a román Crina-Elena Pintea és a norvég Nora Mörk, az ugyancsak norvég Veronica Kristiansen pedig továbbra is ágyéki és medencetáji fájdalmakkal küszködik, ezért a visszatérésének időpontja kérdéses, a keret mindezek ellenére nem gyengült.


    Érkezett például a Ferencváros jobbszélsője, Faluvégi Dorottya; a Metz francia beállója, Beatrice Edwige; a Buducnost Podgorica montenegrói jobbátlövője, Katarina Bulatovic; a CSM Bucuresti norvég jobbátlövője, Amanda Kurtovic; illetve Siófokról az irányítóként és átlövőként is bevethető francia Estelle Nze Minko.


    Az ETO a hónap közepén 569 nap elteltével veszített ismét – a Buducnost Podgoricától kapott ki edzőmeccsen -, mégis nehezen elképzelhető, hogy bármelyik riválisa képes lenne megfosztani az NB I-es elsőségétől.


    Az FTC részéről Bognár László ügyvezető igazgató úgy fogalmazott, női csapatuknak a bajnokságban az első vagy a második helyen kell végeznie. Faluvégi Dorottya, Szikora Melinda, Nerea Pena, Horváth Dóra és Bobana Klikovac sem a fővárosiakat erősíti nyártól, ennek ellenére csak a Larvik HK dán irányítóját, Emilie Christensent igazolták, mert bíznak benne, hogy Szekeres Klára után Hornyák Dóra, és esetleg Szucsánszki Zita is visszatér a szülési szabadságot követően.


    A Ferencváros a legutóbbi nyolc szezonból hétszer a második helyen végzett, ettől most a Siófok KC foszthatja meg. Az EHF Kupa címvédőjét Nze Minko mellett elhagyta Gabriela Perianu, Denisa Dedu, Tatyjana Hmirova, Mireya González Álvarez és Elghaoui Asma is, érkezett viszont a Ferencvárostól a kapus Szikora Melinda, a védekezőspecialista Tomori Zsuzsanna, valamint a spanyol Nerea Pena, aki irányítóként és átlövőként is remek teljesítményre képes, akárcsak a Metztől igazolt francia Gnonsiane Niombla. A balszélre szerződtették Hársfalvi Júliát, a balátlövő-posztra pedig Kjerstin Solast, ám a fiatal norvég tehetségre súlyos térdsérülés miatt hónapokig nem számíthatnak.


    Az Érd hat szezont követően veszítette el a bajnoki bronzérmet, amit a következő évadban nehéz lesz visszaszereznie. A franca balszélső, Coralie Lassource távozott, a szerb jobbszélső – az NB I gólkirálya -, Katarina Krpez-Slezak pedig szülési szabadságra ment. Utóbbit a világbajnok brazil Alessandra do Nascimentóval pótolták.


    Szabó Edina vezetőedző úgy fogalmazott: dobogós helyre várja együttesét, ami nehéz, de reális cél. 
    A női NB I-ben továbbra is 14 csapat vesz részt, valamennyi helyezés a 26 fordulóból álló körmérkőzéses rendszerben dől el, rájátszást nem rendeznek.


    Már az első hétvégén két rangadót játszanak az élvonalban, ugyanis szombaton a Ferencváros az Érd otthonába látogat, vasárnap pedig a Siófok a Győr vendége lesz. A Győr és az FTC először december 29-én találkozik Budapesten, a kisalföldi megyeszékhelyen pedig május 2-án csapnak össze. 


    A kumamotói olimpiai kvalifikációs világbajnokság miatt november közepe és december vége között nem rendeznek mérkőzéseket, az utolsó fordulóra pedig 2020. május 23-án kerül sor.


    Csarnokproblémák miatt a Dunaújváros a hazai meccseinek többségét Szekszárdon játssza. Az újoncok közül a Szent István SE hazai pályája Monoron lesz, a Szombathelyi KKA pedig a legtöbbször Répcelakra kényszerül “albérletbe”.

 A női bajnokság mezőnye:
 
Alba Fehérvár KC, Békéscsabai ENKSE, Dunaújvárosi Kohász KA, DVSC Schaeffler, Érd HC, FTC-Rail Cargo Hungaria, Győri Audi ETO KC, Kisvárda Master Good SE, Mosonmagyaróvári KC SE, MTK Budapest, Siófok KC, Szent István SE, Szombathelyi KKA, Váci NKSE

 Az eddigi bajnokcsapatok:
    
15-szörös: Vasas SC, Győri ETO KC
12-szeres: Ferencvárosi TC
 9-szeres: Bp. Spartacus
 5-szörös: Dunaújváros
 3-szoros: Kőbányai KC, Csepel SC
 2-szeres: Debreceni VSC
 1-szeres: Debreceni Petőfi, Miskolci VSC, Veszprémi SE, VM Fűszért

Fel