Kézilabda

Női kézilabda Európa-liga – Négyes döntőben a Siófok

A Siófok KC kettős győzelemmel jutott a női kézilabda Európa-liga négyes döntőjébe, miután 29-28-ra nyert az orosz Asztrahanocska ellen a negyeddöntő vasárnapi visszavágóján.

    Az orosz csapat lemondott pályaválasztói jogáról, így a párharc pénteki első mérkőzését is Siófokon rendezték, és 32-26-os hazai sikert hozott.


    A május 8-9-én sorra kerülő négyes döntő résztvevője lesz még a francia Nantes Atlantique, a román Minaur Baia Mare és a dán Herning-Ikast. Az elődöntő sorsolására kedden kerül sor, a torna helyszíne egyelőre nem ismert.

    
Női EKL, negyeddöntő, visszavágó
SIÓFOK KC-ASZTRAHANYOCSKA 29-28 (15-13)
Siófok, játékvezetők: Manea, Iliescu (románok).
SIÓFOK: Szikora, Krasznai (kapusok), Böhme 4, Hársfalvi J., Horacek 2, Aoustin 4, Jezic 2, Juhász, Kadlicsek, Kiss N. 6, Mazák-Németh, Niombla 9, Such, Tomori 2. Edző: Zdravko Zovko.
ASZTRAHANYOCSKA: Rjabtszeva, Anoskina (kapusok), Debelic 1, Fanyina, Jezsikava 4, Kajnarova 1, Kornyejeva 1, Levcsenko 1, Malasenko 3, Nyikityina 1, Samokina 5, Sztelmak 4, Zelenkova 7. Edző: Vlatko Djonovic.
Kiállítások: 4, ill. 8 perc.
Hétméteresek: 6/6, ill. 2/3.

    A második számú európai kupasorozatban címvédő Siófok keretéből Andrea Kobetic, Lapos Laura, Csapó Kincső és a válogatott irányító Tóth Gabriella hiányzott. Utóbbinak a pénteki meccs első félidejében eltörött az egyik ujja a lövő kezén, ezért egy-másfél hónapig nem léphet pályára.


    Zdravko Zovko, a siófokiak vezetőedzője a kezdés előtt elmondta, két nappal korábban nem volt elégedett csapata első félidei védekezésével. Ezúttal semmi kifogása nem lehetett, ugyanis remekül kezdtek a hazaiak, a labdaszerzések után gyors ellentámadásokat vezettek, és 8-3-ra elhúztak. Jelentős előnyük tudatában némileg csökkent a Siófok összpontosítása, pontatlanná váltak a lövései, az Asztrahanocska felzárkózott (10-9), ezért Zovko időt kért. A folytatásban kiegyenlített volt a játék, a szünetben a házigazdák 15-13-ra vezettek.


    A második felvonásban is jól tartotta magát az orosz csapat, Jekatyerina Zelenkova távoli átlövésekből volt eredményes, de a Siófok őrizte egy-kétgólos előnyét, mert Gnonsiane Niombla minden büntetőjét belőtte. A meccs utolsó negyedében a hazaiak kapuját már a 16 éves Krasznai Júlia őrizte, de a vendégek nem emiatt tudtak kiegyenlíteni, hanem a siófoki védekezés hiányosságai következtében (25-25). Az Asztrahanocska egy 5-1-es sorozat végén – a meccs során először – átvette a vezetést, ám a magyar együttes sorozatban három góllal zárta a találkozót, így kettős sikerrel jutott a legjobb négy közé, és továbbra is veretlen az Európa-liga mostani idényében.


    A mezőny legeredményesebb játékosa Niombla volt kilenc góllal, a vendégeknél Zelenkova hét találattal zárt. A Siófok válogatott kapusa, Szikora Melinda kilenc védéssel járult hozzá a sikerhez.


Fel