Kézilabda

Női kézilabda Európa-liga – Előnyben a Siófok a negyeddöntőben

A Siófok KC 32-26-ra legyőzte az orosz GK Asztrahanocska csapatát a női kézilabda Európa-liga negyeddöntőjének pénteki, első mérkőzésén.

    A párharc első találkozóját azért rendezték Siófokon, mert az oroszok lemondtak a pályaválasztói jogukról. A visszavágót vasárnap 16 órától játsszák.

    
Női Európa Liga, negyeddöntő, 1. mérkőzés:
ASZTRAHANYOCSKA (orosz)–SIÓFOK KC 26-32 (14-16)
Siófok, játékvezetők: Manea, Iliescu (románok).
ASZTRAHÁNY: Rjabtszeva, Anoskina (kapusok), Debelic, Fanyina 2, Jezsikava 2, Kajnarova, Kornyejeva 2, Levcsenko, Malasenko 3, Nyikityina 4, Samokina 5, Sztelmak 1, Zelenkova 7. Edző: Vlatko Djonovic.
SIÓFOK: Szikora, Krasznai (kapusok), Aoustin, Böhme 2, Hársfalvi J. 5, Horacek 1, Jezic 6, Juhász, Kadlicsek, Kiss N. 4, Mazák-Németh, Niombla 3, Such 1, Tomori 9, Tóth G. 1. Edző: Zdravko Zovko.
Kiállítások: 6, ill. 2 perc.
Hétméteresek: 4/3, ill. 3/2.

    A Siófok játékosai közül Csapó Kincső, Lapos Laura és Andrea Kobetic hiányzott. Az oroszok sem teljes kerettel érkeztek, ezért mindössze 11 mezőnyjátékost neveztek a találkozóra.


    Nem kezdett jól a magyar együttes, több mint öt perc után szerezte első gólját, ezt kihasználva a gyorsabb és pontosabb Asztrahanocska hárommal ellépett. Egy ideig felváltva születtek a gólok, majd a 18. percben a siófokiak – a meccs során először – átvették a vezetést. Nyitott védekezéssel próbálkozott a – második számú európai kupasorozatban címvédő – magyar csapat, de továbbra sem volt kellően hatékony, ám támadásban egyre pontosabbnak bizonyult, Szikora Melinda pedig egyre jobban védett, így a szünetben 16-14 volt az állás.


    A házigazdák dolgát nehezítette, hogy a 27. percben a válogatott irányító, Tóth Gabriella súlyosnak tűnő ujjsérülés miatt végleg kivált a játékból.


    Tomori Zsuzsanna a védekezés mellett támadásban is kimagaslott, Szikora továbbra is remekelt a kapuban, ennek köszönhetően a második félidő elején növelte előnyét a Siófok (24-19). Az oroszok a kapusuk lecserélésével létszámfölényes támadójátékkal próbálkoztak, de ellenfelük jól felkészült erre. A Siófok a hajrában már nem tudta tovább növelni a különbséget, hatgólos előnye azonban így is megnyugtatónak tűnik a vasárnapi, szintén Siófokon sorra kerülő visszavágó előtt.


    A mezőny legeredményesebb játékosa Tomori Zsuzsanna volt, aki tíz lövésből kilenc gólt szerzett. Csapattársai közül Katarina Jezic hat, Hársfalvi Júlia öt alkalommal talált be. Szikora Melinda 15 védéssel járult hozzá a sikerhez. A túloldalon Jekatyerina Zelenkova hét gólt lőtt.

Fel