Kézilabda

Női kézilabda Európa-liga – A Siófok elveszítette a Nantes elleni döntőt

A Siófok KC 36-31-re kikapott a francia Nantes Atlantique HB csapatától a női kézilabda Európa-liga vasárnapi döntőjében, Nagybányán.

    A magyar együttes az egész mérkőzésen csak kétszer, 1-0-nál és 2-1-nél vezetett.

    
Női Európa Liga, döntő
SIÓFOK KC-NANTES ATLANTIQUE HANDBALL 31-36 (13-17)
Nagybánya, játékvezetők: Vranes, Wenninger (osztrákok).
SIÓFOK: Szikora, Csapó (kapusok), Böhme 1, Hársfalvi J. 4, Juhász, Horacek 3, Aoustin 1, Krasznai, Jezic 2, Mazák-Németh, Such 5, Kiss N. 1, Niombla 5, Tomori 2, Lapos, Tóth G 7. Edző: Zdravko Zovko.
NANTES: Andre, Placzek (kapusok), Almeida de Paula 6, Hagman 7, Loquay, Ayglon Saurina 4, Dancette, Finstad Bergum, Gassama Cissokho 4, Kieffer, Ahanda 2, Mitrovic 2, Kpodar 4, Maubon 3, Escribano Sanchez-Mateos 3, Sylla 1. Edző: Guillaume Saurina.
Kiállítások: 12, ill. 6 perc.
Hétméteresek: 6/7, ill. 5/5.

    A második számú európai kupasorozat négyes döntőjére címvédőként érkezett Siófok keretéből csak a horvát Andrea Kobetic hiányzott, aki január eleje óta sérüléssel küszködik.


    Szombaton a Nantes az első, a Siófok a második elődöntőben volt érdekelt, ráadásul utóbbi hosszabbításban győzött, így három és fél órával kevesebb ideje volt a fináléig, mint francia ellenfelének. Mindez látszott is a meccs elején, mert a brazil Almeida de Paula vezérletével jobban kezdett, hatékonyan védekezett és pontos támadásokat vezetett a Nantes, így 13 perc után már 9-4-re vezetett.


    Egy ideig Zdvarko Zovko vezetőedző időkérése után sem változott a játék képe, majd jó védekezését kihasználva három gyors góllal 11-9-re felzárkózott csapata. A szünet előtt Zovkónak megint időt kellett kérnie, mivel az emberelőnyöket remekül kihasználó Nantes ismét elhúzott. A Siófokot négyszer sújtották kiállítással, ellenfelét egyszer sem, és ez a szünetben meglátszott az eredményen, a franciák 17-13-ra vezettek.


    A második félidő elején nyitott védekezésre váltott a magyar együttes, de hiányzott a játékából az átütőerő. A Nantes sokkal kiegyensúlyozottabban teljesített, így a meccs háromnegyedénél 30-24-re vezetett, és a különbség tovább nőtt. Bár az utolsó tíz percben egy 5-1-es sorozatot produkált a Siófok, de az egyenlítésre nem volt esélye, mert játékosai a kulcsfontosságú pillanatokban nem összpontosítottak megfelelően.


    A franciáknál Nathalie Hagman hét, Almeida de Paula hat góllal járult hozzá a sikerhez, magyar oldalon Tóth Gabriella hétszer, Such Nelli és Gnonsiane Niombla pedig öt-öt alkalommal volt eredményes.


    A két csapat harmadik egymás elleni mérkőzésén – egy magyar siker mellett – másodszor nyertek a franciák. A Siófoknak ezzel megszakadt a 13 győzelemből és négy döntetlenből álló veretlenségi sorozata az európai kupaporondon. Legutóbb, 2019 novemberében éppen a Nantes-tól kapott ki.

Fotó: EHF

Fel