Kézilabda

Női kézilabda Eb – Kétgólos magyar siker a románok ellen

A magyar női kézilabda-válogatott 26-24-re legyőzte Románia csapatát a dániai Európa-bajnokság középdöntőjének hétfői játéknapján, Koldingban.

    A magyar együttes legeredményesebb játékosa a meccs legjobbjának megválasztott Schatzl Nadine volt hét góllal, Lakatos Rita ötször talált be.


    A magyarok a csoportkörben legyőzték Szerbiát, viszont Horvátországtól és a világbajnok Hollandiától, majd a középdöntőben szombaton Németországtól is kikaptak. Az már a hétfői meccs előtt eldőlt, hogy a román és a magyar együttes sem juthat tovább a II. csoportból, vagyis nem játszhat helyosztót.


    A torna első négy helyezettje kijut a jövő decemberi, spanyolországi világbajnokságra, amelynek a házigazdák, valamint a címvédő hollandok biztosan résztvevői lesznek.

Eredmény, középdöntő, II. csoport:
Magyarország-Románia 26-24 (13-14)

Kolding, v.: Mitrovic, Kazanegra (montenegrói)
    lövések/gólok: 47/26, illetve 45/24
    gólok hétméteresből: 3/2, illetve 3/2
    kiállítások: 4, illetve 6 perc

    Magyarország:
    
Bíró – Schatzl 7, Szöllősi-Zácsik 4, Kovacsics 2, Helembai 2, Tomori, Lukács 2, cserék: Klujber 3, Tóvizi, Lakatos 5, Csiszár-Szekeres, Háfra 1, Szikora, Faluvégi, szövetségi kapitány: Danyi Gábor, Elek Gábor

    Bíró Blanka védéseinek és a pontosabb támadójátéknak köszönhetően a magyarok a meccs elején három góllal elléptek. A folytatásban egyre több hiba tarkította a játékot, és ezt, valamint Denisa Dedu védéseit kihasználva a románok egy négyes gólsorozattal fordítottak, és a szünetben 14-13-ra vezettek.


    A 36. percben még két találattal jobban állt a román együttes, ám ezt követően az elszántan kézilabdázó magyarok egy 5-1-es sorozattal fordítottak. A koronavírusos megbetegedés miatt hiányzó Crina Pinteát helyettesítő beálló, Lorena Ostase találataival tartotta magát az ellenfél, ám négy perccel a vége előtt ismét kettővel vezetett a magyar válogatott.


    A hajrában is taktikusan játszottak a magyarok, nem engedték közelebb a románokat, így második sikerüket aratták a tornán. A mezőny legeredményesebb játékosa Ostase lett, aki kilenc lövésből nyolc gólt szerzett. A meccs legjobbjának Schatzl Nadine-t választották, aki kilenc kísérletből hétszer talált be.


    A kapusok közül Bíró Blanka kilenc, Denisa Dedu nyolc, Szikora Melinda és Ana Mazareanu pedig egy-egy lövést védett. A két csapat századik egymás elleni mérkőzésén 34 román győzelem és kilenc döntetlen mellett ez volt az 57. magyar siker. A magyar együttes kedden 20.30-tól a hétszeres Európa-bajnok Norvégia ellen zárja szereplését a dániai tornán.

    Korábban:
Hollandia-Németország 28-27 (14-15)


    Az állás:

1. (és már elődöntős) Norvégia 8 pont,

2. Horvátország 6,

3. Hollandia 4 (106-110),

4. Németország 4 (104-114),

5. Magyarország 2,

6. Románia 0


    A két középdöntős csoport első két helyezettje jut az elődöntőbe, a harmadikok pedig az ötödik helyért játszhatnak.


    A torna első négy helyezettje kijut a jövő decemberi, spanyolországi világbajnokságra, amelynek a házigazdák, valamint a címvédő hollandok biztosan résztvevői lesznek.

Fel