Kézilabda

Női kézilabda Eb – Csökkentett létszámmal kezdődik a felkészülés

A koronavírus-járvány miatt szűkített kerettel kezdi a felkészülést hétfőn a magyar női kézilabda-válogatott a december 3-án kezdődő dániai Európa-bajnokságra.

    A magyar szövetség (MKSZ) honlapjának vasárnapi beszámolója szerint a Ferencváros szombati, ljubljanai Bajnokok Ligája-mérkőzését követően a szlovén csapat egy játékosa pozitív PCR-tesztet produkált. Így az FTC kézilabdázói közül a koronavíruson már átesett játékosok ott lehetnek hétfőn a válogatottnál, a többi ferencvárosi kerettagnak és Elek Gábor vezetőedzőnek – bár az elmúlt időszakban is folyamatos tesztelés alatt álltak – azonban újabb teszteléseken kell átesniük, és azok eredményéig a következő napokban elővigyázatosságból még nem csatlakoznak a nemzeti csapathoz.


    Danyi Gábor és Elek Gábor szövetségi kapitányok 35-ről húsz főre szűkítették a válogatott keretet, amelyből kimaradt többek között a ferencvárosi Szucsánszki Zita, a debreceni Vámos Petra és Kovács Anna, a váci Szabó Laura, a győri Fodor Csenge és Puhalák Szidónia, illetve a siófoki Hársfalvi Júlia.


    Az Európa-bajnokság dániai megrendezése változatlanul bizonytalan, mivel az ország kormánya továbbra sem hagyta jóvá, hogy Herning mellett Kolding legyen a másik helyszín a visszalépett norvég Trondheim helyett. A dán szervezők vasárnap válságértekezletet tartottak, amelyen úgy határoztak, nem lépnek vissza, hanem tovább várnak a kormány válaszára.


    A magyar válogatott a tervek szerint jövő szombaton és vasárnap a svédországi Trollhättanban két felkészülési mérkőzésen lép pályára a házigazdák ellen, majd ezt követően utazik Dániába, ahol a C csoportban sorrendben Horvátország, Szerbia és a világbajnok Hollandia ellen lép pályára. A csoportok első három helyezettje jut a középdöntőbe.

    A magyar válogatott kerete:
   
    
kapusok: Szikora Melinda (Siófok), Triffa Ágnes (Vác)
jobbszélsők: Faluvégi Dorottya (Győr), Lukács Viktória (Győr)
jobbátlövők: Klujber Katrin (Ferencváros), Tomori Zsuzsanna (Siófok)
irányítók: Lakatos Rita (Vác), Tóth Eszter (Mosonmagyaróvár)
beállók: Pásztor Noémi (Ferencváros), Tóvizi Petra (Debrecen), Helembai Fanny (Vác)
balátlövők: Háfra Noémi (Ferencváros), Kácsor Gréta (Vác), Szöllősi-Zácsik Szandra (MTK)
balszélső: Márton Gréta (Ferencváros)


    Később csatlakozhatnak a kerethez:
    
Bíró Blanka, Csiszár-Szekeres Klára, Janurik Kinga, Kovacsics Anikó, Schatzl Nadine (mind Ferencváros)


    Az Európa-bajnokság rajtjára 16 játékos nevezhető, a torna során hat cserére van lehetőség.

Fel