Forma 1-RAJTRÁCS MAGAZIN

Nézzék meg, hogy Kubicának milyen jobb kézzel kell 300 Km/h-ás sebességgel vezetnie ezzel a kormánnyal

Robert Kubica az idén tért vissza a Forma-1-be teljes jogú versenyzőként, a tavalyi teszt és tartalék pilótai státuszt követően. 2019-ben a rutint fogja képviselni George Russel mellett a Williams-nél.

Nyolc évvel azután, hogy egy rally baleset miatt gyakorlatilag elveszített mindent amit addig felépített, végre visszatér oda, ahol a helye van. a száguldó cirkuszba.  2011. február 6-án, a Ronde di Andora rally első szakaszának futamán, a Skoda Fabia nagy sebességgel elhagyta az utat a San Sebastian templom közelében, Testicóban, Észak-Olaszországban és átszúrta a kocsit az út széli szalagkorlát. Kubica majdnem végzetesen megsérült. Az alkarját majdnem levágta a korlát és számos törést szenvedett, és sajnos nagyon nagy volt a vérveszteség is. Az orvosi stáb azonnali műtéttel tudta csak megmenteni az életét. Azóta 20 alkalommal operálták meg, hogy a mai fizikai állapotban láthassuk. A legnagyobb vesztesége egy aláírt Ferrari szerződés volt, ami a baleset miatt meghiúsult.

Fotó: Daily Mail

„Mindezek közül az egyik pozitív dolog az, hogy megtudtam, milyen erős az agy” – mondta Kubica. „Gyakran a korlátozások az elméből erednek, nem pedig fizikai szempontból. Nem tudsz legyőzni semmit, ha a tested beállítja a korlátokat. Meg kell nyitni az elmédet és alkalmazkodnia kell az adott helyzethez.

„Az élethez és a vezetéshez könnyebb lenne, ha nem lett volna baleset. Nem érzem azt a komfortot mint a baleset előtt, de keményen dolgozom, hogy a korlátozás minimális legyen.”

„Soha nem gondoltam, hogy biztosan visszatérhetek a Forma 1-be, mondjuk azt sem hogy biztosan nem. Soha nem zártam be az ajtót a visszatérés előtt. Valójában egy ilyen sérüléssel szinte minimális esélyem volt a visszatérésre. Majdnem lehetetlen volt.”

Miután már jól haladt a felépülése, és olyan állapotban volt a sérült keze, megpróbált egy DTM-es autót vezetni Valenciában, azon a pályán, amelyen a baleset előtt néhány nappal a Forma-1-ben tesztelt.

Fotó: Daily Mail

– Élveztem, hogy a versenypályán voltam, amikor csak az igazi munkámra összpontosítottam – mondja. – Nagyon gyors voltam. Ezért mentem vissza a versenyre, és három évig versenyeztem a világbajnokságon.

2017-re a Kubica pszichológiailag készen állt arra, hogy visszatérjen a Forma-1 közelébe , és tesztelje a Renault-t, majd Williams-t, ahol a tavalyi szezonban tartalékversenyzőként dolgozott. Annyira lenyűgözze a csapatot , hogy a brit újonc George Russell mellett versenyzői ülést kapott a szezonra.

Fotó: Daily Mail

Kubica F1-es kormányát át kellet alakítani, mert a sérült jobb karját csak nagyon korlátozott módon tudja használni. Fizikai ereje a jobb karjának jóval kevesebb mint az egészséges balnak. Robert egyébként a baleset előtt jobbkezes volt, ez az ami talán segít neki abban, hogy egyensúlyozásra tudja használni a sérült kezét. Azért nagyon nehéz lesz neki egy ép kézzel felvenni a versenyt a többiekkel.

Fotó: Daily Mail

Megkérdezték tóle, hogy fél e?

– Nem – mondta. – De vannak dolgok, amiket nem lehet előre látni. Jobb leszek? Nem tudom. Esetleg. Több tapasztalattal rendelkezem, mert idősebb vagyok és nehéz helyzeteket éltem már meg.

– A régi F1.ben nem sokáig versenyeztem. Olyan vagyok most, mint egy újonc fiatal pilóta. Ez nem aggaszt engem. A nyolc év kihagyás nem ideális, de tudom, hogy jobb lesz, sokkal jobb. A múltbeli tapasztalatból tudom. Én ezt már egyszer végigcsináltam, és ezért vagyok most magabiztos.

Fel