Forma 1-RAJTRÁCS MAGAZIN

Newey: Semmivel sem lesz könnyebb az előzés

Megoszlanak a vélemények az új aeroszabályok bevezetéséről, az ügyben állást foglalt egy igazi tervező zseni is. Adrian Newey a Red Bull Racing technikai vezére, aki a Forma-1 legjelentősebb autótervezője nem osztja az optimisták nézeteit. Ha valaki tudja, hogy mit beszél akkor ő igazán, mert gyakorlatilag 30 éve a száguldó cirkuszban dolgozik.

Több olyan csapat is van a mezőnyben, ahol úgy gondolják, hogy nem volt más mint egy újabb jelentős pénzkidobás ( 15 millió euró) az új elsőszárnyak kifejlesztése. A cél mint ismert az volt, hogy a leegyszerűsített első vezető szárnyakkal közelebb tud majd kerülni hosszabb etapokon is az üldöző autó az előtte haladóhoz, így megkönnyítve az előzést.

Azonban a mérnökök zsenialitása miatt, valahol ugyanott lesz minden mint tavaly és ha nem lesz hatalmas lóerőkülönbség vagy gumielőny és egy esetleges autósérülés, akkor újra nehéz lesz az előzés. Erről beszélt Newey és Andy Green a Racing Point technikai vezetője.

Fotó: Twitter

„Az előzni akaró autó ugyanannyi leszorítóerőt fog veszíteni mint tavaly. Semmivel sem lesz könnyebb az előzés” – érvelt Newey. Green tervezési álláspontja pedig megmutat egy olyan nézetet amit a szabályalkotók nem nagyon vettek figyelembe, hogy a mérnökök szándékosan konstruálnak olyan versenyautót , amit nehéz megelőzni. „Nem tervezünk olyan autókat, ami megkönnyíti az üldöző pilóta számára a közelben autózást. Az a feladatunk, hogy a lehetőségekhez mérten a leggyorsabbra építsük meg a gépet. Az autón átáramló levegőnek a kerekek mellett kell átjutnia és ezek problémát fognak okozni a követő autóknak, ha tetszik ha nem. A szabályok erre lehetőséget adnak és mi így fogjuk tervezni a kocsikat, ameddig ez a koncepció” – célozgatott a hibákra Andy Green, a Racing Point technikai részlegének vezére.

Fel