Connect with us

Olimpia Tokió 2020

Negyven jelenleg eltiltott atléta is ott lehet a 2021-re halasztott olimpián

Negyven jelenleg eltiltott atléta is ott lehet a 2021-re halasztott olimpián


A doppingvétség miatt eltiltott atléták közül körülbelül negyvennek kedvez, hogy jövő nyárra halasztották a tokiói olimpiát. MTI

A sportág tisztaságát felügyelő nemzetközi testület becslése szerint jelenleg kétszáz atléta nem versenyezhet eltiltás miatt, közülük negyvenen idén nyáron nem indulhatnának az ötkarikás játékokon, jövőre viszont ott lehetnek a mezőnyben, hiszen közben letöltik a büntetésüket.

“Ez nem tűnik igazságosnak, hiszen így indulhatnak azon az eseményen, amelyet ki kellett volna hagyniuk” – mondta Brendan Boyce ír gyalogló.

Gamze Bulut török futó például 1500 méteren ezüstérmet nyert 2012-ben Londonban, de törölték az eredményét a biológiai útlevelének szabálytalanságai miatt. Eltiltása négy évre szól, 2016-ban kezdődött és idén május 29-én jár le, így a halasztással több mint egy év áll majd rendelkezésére a felkészüléshez.

“Minden tőlem telhetőt megteszek a részvétel érdekében. Remélem, ott lehetek majd” – mondta a 27 éves futó.

Lily Partridge brit hosszútávfutó közölte, súlyos doppingvétségeket követően nem hisz a második esélyben, hacsak valaki nem nyújt komoly segítséget a doppingellenes hatóságoknak, de akkor sem kellene az illetőnek kiváltságokat kapnia, hogy versenyezhessen és pénzt kereshessen a sportból.

Witold Banka, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) elnöke szerint a koronavírus-járványra hivatkozva nem variálhatnak az eltiltásokkal.

“A sportolók nem választhatják meg, mikor legyenek eltiltva, és a doppingellenes szervezetek sem. Ez teljes mértékben összhangban van bizonyos elvekkel és jogszabályokkal. Ha az eltiltás lejár, a büntetés végrehajtottnak tekintendő” – vélekedett.

A 2021. július 23-án kezdődő olimpián több mint 11 ezer sportoló – köztük kétezer atléta – versenyez 33 sportágban.
Kattints a kommenteléshez

Hagyj üzenetet!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


Facebook

Új hírek

Több Olimpia Tokió 2020