Labdarúgás

NB1: Loki X Újpesten, menekül a Haladás

Az OTP Bank Liga 30. fordulójának eredményei és tudósításai.


OTP Bank Liga, 30. forduló:
Újpest FC-Debrecen 1-1 (1-0)

Meccs

Stat


Újpest:
    
Pajovic – Pauljevic, Ristevski, Litauszki, Burekovic – Onovo, Kovács L. (A. Diallo, 76.) – Zsótér (Simon K. 69.), Rácz, Beridze (Solomon, 87.) – Traoré

Debrecen:
    
Nagy S. – Bényei, Pávkovics, Szatmári, Ferenczi – Tőzsér – Csősz (Varga K., 51.), Bódi (Kinyik, 78.), Haris, Szécsi – Takács T. (Zsóri, 56.)

    Rendkívül passzív játékkal kezdett a Debrecen, amely ezzel magára húzta a házigazdát. Az Újpest azonban hiába kezdeményezett, veszélyes helyzeteket nem tudott kialakítani a szórványos kontráiban bízó vendégcsapattal szemben. Idővel felvette a meccs ritmusát a Debrecen, de a 41. percben megérdemelten szerzett vezetést a céltudatosabb Újpest: egy szabadrúgásnál Litauszki előzte meg Harist, és lőtt hét méterről a vendégek kapujába.
    A félidőben köszöntötték az 1969-ben – az UEFA Kupa, valamint az Európa-liga elődjének tekinthető – Vásárvárosok Kupájában döntős Újpest legendás játékosait, akiket 50 évvel ezelőtt a fináléban az angol Newcastle United kettős győzelemmel és 6-2-es gólkülönbséggel múlt felül.
    Teljesen más felfogásban kezdte a második félidőt a Debrecen, ennek eredményeként élvezetes és gyors játék alakult ki, a kapuk felváltva forogtak veszélyben. Mindkét oldalon bravúros védésekre volt szükség a kapusoktól, illetve nagy helyzetekben hibáztak a befejező emberek. A 78. percben egy ellentámadás végén Tőzsér már nem rontott: egyenlített a vendégcsapat. A hajrában a hazaiak iparkodtak jobban, de a fegyelmezett vendégek megőrizték a döntetlent.
    Az újpestiek immár sorozatban 15 hazai mérkőzésükön nem kaptak ki: nyolc győzelem mellett hetedszer játszottak döntetlent. A szezonban a DVSC először talált az újpesti kapuba, és a hazai 0-0 után másodszor szerzett pontot ellene.


Kisvárda Master Good-Szombathelyi Haladás 1-2 (1-2)

Meccs

Az utolsó helyezett vendégcsapat a bajnokság korábbi szakaszában kétszer kikapott szombati ellenfelétől, most viszont fontos győzelmet aratott, miközben a kilencedikről a tizedik helyre visszacsúszó Kisvárda helyzete romlott. A két csapat között négy pont a különbség három fordulóval a bajnokság vége előtt.

Stat


Kisvárda:
    
Felipe – Melnyik, Beriosz, Kravcsenko, Lukjancsuk (Protic, 82.) – Karaszjuk, Ene (Ilic, 67.) – Gosztonyi (Hugo Seco, 72.), Cukalasz, Grozav – Horváth Z. 

Haladás:
    
Király – Habovda, Jagodics, Németh Mi., Mohl (Tamás L., 76.) – Dausvili – Bamgboye, Goldojuk (Holdampf, 71.), Rui Pedro, Ivanov – Priskin (Ofosu, 66.)

    Aktívabban kezdte a mérkőzést a Kisvárda, több támadást vezetett, mint ellenfele és hamar meg is szerezte a vezetést. Nem sokkal később megint a vendégek kapujába jutott a labda, de les miatt ezt a gólt nem adta meg a játékvezető. A Haladás nem igazán talált fogást a hazai csapaton, mégis sikerült egyenlítenie: Lukjancsuk szabálytalanul állította meg a 16-oson belülre betörő Bamgboyét, a megítélt büntetőt Priskin értékesítette. Négy perccel később pedig már fordított is a Haladás egy szép támadás eredményes lezárásával.
    A két góltól magabiztosabbá vált a vendégcsapat, többet birtokolta a labdát, a félidő második felében a Haladás elképzelése szerint folyt a játék.
    A szünet után megint a Kisvárda volt kezdeményezőbb, a szombathelyi csapat elsősorban a védekezéssel törődött. Ebben az időszakban Király Gábor, a vendégek kapusa több nagy mentést mutatott be. A hazaiak a folytatásban is nagy energiát mozgósítottak az egyenlítésért, miközben egy-egy alkalommal veszélyes ellentámadást vezetett a Haladás. A Kisvárda sok időt töltött ellenfele kapuja előtt, volt is esélye a gólszerzésre, de végül nem járt sikerrel.

Mezővesd-Zsóry FC – Diósgyőri VTK 3-0 (1-0)

Stat

Meccs

Mezőkövesd-Zsóry FC:
    
Szappanos – Farkas, Pillár, Katanec, Eperjesi – Meszhi, Iszlai – Vajda (Moutari, 71.), Pekár (Cseri, 63.), Bertus – Drazic (Koszta, 85.)

Diósgyőri VTK:
    
Antal – Polgár, Brkovic, Tamás – Sesztakov, Szabó (Tajti, 80.), Márkvárt, Tóth (Vernes, 32.), Juhar (Korbély, 57.) – Hasani, Prosser

    Nem túl nagy iramban, kevés akcióval kezdődött a mérkőzés, amelyen a vendégeknek kellett volna felpörögniük, főleg a 17. perc után, amikor a kövesdiek megszerezték a vezetést. A félidő második felében többet birtokolta a labdát a Diósgyőr, de nem ment vele sokra, mezőnyfölénye meddőnek bizonyult.
    Fordulás után aktívabban kezdett a DVTK, ám a mezőkövesdi kapus és védelem hiba nélkül végezte a dolgát. A hajrához közeledve a csereként beállt Cseri lőtt szép gólt nagyjából húszméteres távolságból, ezzel pedig megpecsételődött a vendégek sorsa.
    A hazaiak a hajrában egy harmadik találattal fölényessé tették sikerüket, és a kiesés szélére sodorták borsodi riválisukat.


MOL Vidi FC – Puskás Akadémia FC 1-1 (0-0)

Stat

MOL Vidi FC:
   
Kovácsik – Stopira, Juhász R., Vinícius, Tamás K. – Nego, Nikolov, Pátkai – Kovács I. Milanov (Hodzic 88.) – Futács (Scepovic 70.)

Puskás Akadémia FC:
    
Hegedüs L. – Poór (Heris 84.), Hegedűs J., Hadzsiev, Nagy Zs. – Mioc, Szolnoki – Sós (Radó 73.), Vega, Szakály P. (Kiss T. 61.) – Knezevic

    A mérkőzés elején nagy fölényben játszott a Vidi, sokat birtokolták a labdát a fehérváriak, de igazi gólhelyzetbe nem kerültek. A Puskás megszállta kapuja előterét és gyors ellentámadásokat vezetett, amelyek több veszélyt hordoztak magukban. A félidő közepén Juhász Roland szöglet utáni fejesét Hegedüs Lajos tolta a felső lécre, majd a túloldalon Josip Knezevic szabadrúgása alig kerülte el a fehérvári kaput.
    A gól nélküli első játékrészt követően a második félidő elején megszerezte a vezetést a Vidi: a Kovács István buktatásáért megítélt tizenegyest Georgi Milanov váltotta gólra. A Puskás hátrányba kerülve magához ragadta a kezdeményezést, de csak egy nagy hazai védelmi hiba utáni öngólból tudott egyenlíteni Kovácsik Ádám öngóljával. A kapus néhány perc múlva javította hibáját, Kiss Tamás lövését hárította nagy bravúrral, így maradt az 1-1-es döntetlen.

Meccs


Paksi FC-MTK Budapest 1-0 (1-0)

Stat

Paksi FC:
  
Nagy G. – Kővári, Lenzsér, Fejes, Szabó J. – Papp K., Simon Á. (Remili, 68.) – Kesztyűs (Kecskés, 59.), Windecker, Bartha – Hahn (Egerszegi, 80.)

 MTK Budapest:
    
Horváth L. – Katona (Banahene, 84.), Pintér Á., Gengeliczki, Szelin – Kanta – Lencse (Kulcsár, 65.), Vogyicska, Bognár I., Vass (Mihajlovic, 84.) – Torghelle

    Mindkét csapat elsősorban a biztonságra törekedett, ennek megfelelően az első negyedórában egyik kapusnak sem akadt dolga. Valamelyest az MTK-nál volt többet a labda, mégis a Paks szerzett vezetést váratlanul. A bekapott gól kissé megzavarta a fővárosi együttest, amely így kis híján kétgólos hátrányba került, de néhány perc után rendezte sorait, a szünet előtti percekben pedig már egyértelműen veszélyesebben futballozott ellenfelénél.
    A folytatásban eleinte a vesztésre álló MTK támadott többet, de komoly gólhelyzetig nem jutott, majd kiegyenlítődött a játék és többnyire a pálya közepén zajlottak az események. Az utolsó negyedórában a fővárosiak nagyobb nyomást tudtak helyezni a paksi védelemre, de az stabil maradt, így Nagynak csak néhányszor kellett védenie a minimális előny megtartásához.

Meccs

BP. Honvéd – Ferencváros

Meccs

Tabella

Fel