Labdarúgás

Meghalt Diego Maradona

Az argentin sajtó szerint meghalt az argentin labdarúgás legendája, Diego Maradona. Az El Pais jelentése szerint Maradona két héttel azután halt meg, hogy agyvérzése után kiengedték a kórházból. 

Maradona szívrohamot kapott otthonában és már nem tudtak rajta segíteni.A szomorú hírt Maradona ügyvédje megerősítette. Minden idők egyik legnagyobb futballistájának tartott Maradona 1986-ban segítette Argentínát a világbajnokság megnyeréséhez, amely a jeles sztár karrierjének csúcsa volt. Maradona, aki hazájában a Gimnasia y Esgrima edzője volt, visszavonulása óta többször került kórházba. 2000-ben majdnem meghalt kokain okozta szívelégtelenségben, és éveken át rehabilitálták. Maradona köztudottan vad életmódot folytatott a játékos évei alatt és után is, 2005-ben gyomor bypass műtéten esett át, hogy lefogyjon, sajnos két évvel később ismét kórházba került az alkohol okozta hepatitis(májgyulladás) miatt.

Maradona az 1980-as évek közepén kezdte el a kokainfogyasztást – játékos pályafutása csúcsa idején – a következő két évtizedben a kábítószer és az alkohol függősége miatt voltak egészségügyi problémái.2014-ben Maradona azt mondta a kábítószer-fogyasztásáról: „Nagy előnyt adtam ellenfeleimnek. Tudnátok milyen játékos lettem volna akkor, ha nem fogyasztok drogot?”

Első igazi büntetését 1991-ben kapta meg a drog miatt, amikor a Napoli 15 hónapra eltiltotta, miután pozitívnak találta a kokain tesztjét. Ugyanebben az évben később Buenos Airesben tartóztattak le fél kilogramm kokain birtoklása miatt, és 14 hónap felfüggesztett börtönbüntetést kapott.

1994-ben Maradona visszatért az argentin válogatottba, dopping miatt 15 hónapra eltiltották, ezzel befejezve nemzetközi karrierjét. 1995-ben a Boca Juniors csapatába igazolt, de két évvel később hat év alatt harmadszor bukott meg egy drogteszten, ezzel véget vetve játékos karrierjének. Hivatalosan csak egy „tiltott anyag” derült ki a tesztről, Mauricio Macri, a Boca elnöke azonban interjúkban elmondta, hogy vizeletmintában kokaint találtak.

1996-ban Maradona nyilvánosan kijelentette: “Kábítószerfüggő voltam, vagyok és mindig az is leszek.”

2000-ben a futball legenda túladagolást szenvedett, 2004-ben pedig szívrohamot kapott. Egy évvel később gyomor bypass műtétre kényszerült, 2007-ben pedig ismét kórházba került, ezúttal hepatitisben szenvedett.

Fel