Kosárlabda

Magyar esélyek a debreceni 3×3-as pótselejtezőben

A magyar női 3×3-as válogatott esélyesként lép pályára, míg a férfiaktól bravúr lenne a kvótaszerzés a péntektől vasárnapig tartó 3×3-as kosárlabda olimpiai kvalifikációjának debreceni pótselejtezőjében.

    A női együttes a múlt héten a grazi 20 csapatos selejtezőben szerepelt, ahonnan nemenként a legjobb három szerzett kvótát a tokiói játékokra. Károlyi Andrea tanítványai négy győzelemmel, százszázalékos teljesítménnyel nyerték meg a C csoport küzdelmeit, a negyeddöntőben azonban hosszabbítás után 18-17-re kikaptak a világranglista-vezető és 2019-ben Európa-bajnok franciáktól.


    A hatcsapatos debreceni pótselejtezőből már csak a győztes jut ki az olimpiára, ebben a nők számára a pénteki csoportkörben 19.30 órától Hollandia, majd 20.35-től Észtország lesz az első és második akadály. A grazi selejtezőben mindkét válogatottal találkoztak Medgyesssy Dóráék, és le is győzték őket a csoportmeccseken. A másik trióban Irán, Tajvan és Olaszország szerepel. A hármasok legjobbjai közvetlenül a négy közé kerülnek, míg a másodikok keresztbejátszanak a másik csoport harmadikjával az elődöntőért.


    „Nagy az egyetértés abban, hogy ha ebből a mezőnyből, hazai pályán nem szerzünk kvótát, akkor nem is érdemeljük meg” – jelentette ki az MTI-nek csütörtökön Károlyi Andrea szövetségi kapitány, aki 2014 óta Európa-bajnoki címre és két világbajnoki ezüstéremre vezette a csapatot. „Kedden érkeztünk Debrecenbe, már a helyszínen edzünk, letörtségnek nyoma sincs a lányokon. A grazi negyeddöntős vereség érzékenyen érintett bennünket, de egy órával később már mindenkinek azon járt az esze, hogy miként lehet erőt meríteni az ausztriai négy meccsből.”


    A szakvezető kifejtette, kapóra jön, hogy ismerik mindkét csoportellenfelet, ezzel együtt még keményebb mérkőzésekre számít.


    „Ez az utolsó esély mindenkinek, talán még vér is fog folyni” – mondta tréfásan. „Ráadásul ha csoportelsők leszünk, az is előfordulhat, hogy a négy között visszakapjuk megint az észteket például, úgyhogy izgalmakban nem lesz hiány” – fűzte hozzá Károlyi Andrea, aki ezúttal is Medgyessy Dórára, Papp Diára, Theodoreán Alexandrára és a honosított Goree Cyeshára épít.


    A férfi csapatot irányító Csirke Ferenc kifejtette, megszokták már, hogy 3×3-ban főként a nőkre irányul a figyelem Magyarországon.


    „A vb- és Eb-érmeik önmagukért beszélnek, bár mi is részt vettünk a közelmúltban három Európa- és egy világbajnokságon. A felkészülésünk ezúttal nem volt ideális, mivel alig két hete lett vége az ötfős NB I-nek, emellett sok a sérültünk, és nemrég egy franciaországi torna után is ketten kidőltek. Ezzel együtt Ivosev Tamás top 10-es játékos a nemzetközi mezőnyben, Demeter Attila és Keller Iván része volt az U23-as vb-bronzérmes együttesnek, és Kerpel-Fronius Balázs is régóta stabil tagja a 3×3-as nemzeti csapatnak” – sorolta a kapitány, majd rátért a csoportellenfelekre: „A románok jó csapatot alkotnak, de a mongolok még erősebbek, Grazban megverték az olimpiára kijutott lengyeleket is. A másik trió is nagyon kemény a szlovénokkal, ukránokkal és belgákkal. Nagyon bízunk a debreceni közönség fergeteges buzdításában, a 2019-es Eb-n például nélkülük nem tudtuk volna legyőzni a franciákat az utóbbi évek talán legjobb magyar 3×3-as mérkőzésén” – tette hozzá.


    Ha a férfi és női csapat is kvótát szerezne a Nagytemplom előtti téren, az nagy bravúrnak számítana, ugyanis eddig csak Kínából és Oroszországból váltotta meg a férfi és a női csapat is a tokiói repülőjegyet.
    
    A debreceni pótselejtező magyar programja és a helyosztók:
    
    péntek:
nők: Magyarország-Hollandia 19.30
nők: Magyarország-Észtország 20.35
    szombat:
férfiak: Magyarország-Románia 19.30
férfiak: Magyarország-Mongólia 20.35
    vasárnap:
nők: negyeddöntő 15.00 és 15.25
férfiak: negyeddöntő 16.05 és 16.30
nők: elődöntő 17.10 és 17.35
férfiak: elődöntő 18.15 és 18.40
nők: döntő 19.20
férfiak: döntő 20.00

Fel