Angol Foci

Közzétette a brit hatóság a Sala halálával kapcsolatos vizsgálat eredményét

Közzétette ideiglenes jelentését Emiliano Sala argentin futballista repülőgép-tragédiájával kapcsolatban a légi baleseteket vizsgáló brit hatóság (AAIB)

A jelentésből kiderül, hogy a Nantes-ból Cardiffba tartó Piper Malibu típusú kisrepülőt a tengerfenéken találták meg, harminc méterre az utolsó radarjeltől. Amikor a gép eltűnt a látóterükből vagyis a jelző műszerekről, nagyjából 500 méteres magasságban tartózkodhatott, és az AAIB a rádióbeszélgetéseket megvizsgálva arra a következtetésre jutott, hogy az Emiliano Salát szállító gép húsz másodperc alatt sajnos több száz métert zuhant, mielőtt a vízbe csapódott. Ez egy teljesen más megközelítése a baleset rekonstruálásának, mert eddig azt mondták a hatóságok, hogy azért maradt egyben a géptest, mert a pilóta valószínűleg kényszerleszállást hajtott végre a vízre, mint egy hydroplan. Most ez már nem igaz, tehát óriási becsapódás lehetett, ahol Sala és a pilóta már a becsapódáskor szörnyet halt.

Emiliano Sala halála mélyen megrázta az egész sporttársadalmat és sokan szeretnék tudni, hogy mi történhetett azon a szörnyű napon a levegőben. A vizsgálat még teljesen nem zárult le, ezt az ideiglenes eredményt adta ki a brit hatóság.

Fotó: Wikipedia

A hatóságok egyelőre nem állapították meg, miért zuhant le a gép, de a jelentésben szerepel, hogy a pilóta (David Ibbotson) négy perccel előtte engedélyt kért és kapott a süllyedésre a rossz látási viszonyok miatt. A radarjelek alapján a gép hirtelen emelkedett és süllyedt, néhány perc leforgása alatt több száz métert tett meg függőlegesen. Az utolsó rádiós bejelentkezés előtt a pilóta egy éles bal, majd jobb kanyart is vett, amire rövid magyarázatot is adott: „csak egy nagy foltot akartam kikerülni”.

Az AAIB jelentéséből kiderült az is, hogy a géptörzs maradványait három darabban találták meg, a szárnyak és a függőleges vezérsík (a repülőgép stabilitásáért felelős farokrész) nélkül.  Forrás: NSO

Fel