Atlétika

Kozák Luca szerint egyéni csúcsával van esélye döntőbe jutni az olimpián

Kozák Lucának múlt csütörtök óta már nem kell aggódnia az olimpiai kvalifikáció miatt, mivel rögtön első szabadtéri versenyén szintidőn belül futott 100 méter gáton, amivel nagyon elégedett.

    A debreceni sprinter Savonában 12.81 másodpercet futott, ami három századdal jobb az ötkarikás szintnél. A jó eredmény elérésben a körülmények is segítették. Amint azt az M4 Sport Sporthíradójában elmondta, Olaszországban kellemes meleg volt és ideális hátszél segítette, ellentétben a vasárnapi hűvös, esős időjárással, melyben Debrecenben, a csapatbajnoki elődöntőben kellett futnia.


    “Nekem az első verseny mindig zsákbamacska, sosem tudom, mi jön majd ki belőle. Örülök, hogy most jól sikerült” – jegyezte meg a 60 és 100 méter gáton is országos csúcstartó atléta, hozzátéve, hogy a 12.81 másodperc azért is értékes eredmény, mert még mindig kemény edzéseket végez, edzőjével nem könnyítettek rá a bemutatkozásra és nem is gyorsítottak.


    Kozák arról is beszélt, hogy a lelkének is jót tett a szint teljesítése, mert ugyan nem nevezné eredménytelennek a fedett pályás szezonját – döntős volt az Európa-bajnokságon (8.) -, mégis úgy érezte, hogy sokkal több volt benne és nem tudta magából kihozni a maximumot, most viszont már az első futása remekül sikerült.


    Az olimpiai szintet ugyan csak most teljesítette, de csak azért, mert tavaly a koronavírus-járvány miatt felfüggesztették a kvalifikációs időszakot, pedig 2020-ben kétszer is 12.84-en belül futott és a Gyulai Memorialon óriási magyar csúcsot ért el 12.71 másodperccel. Ez utóbbi idő már nemzetközi szinten is nagyon erősnek számít, s Kozák célja, hogy az olimpián is képes legyen erre, vagy még jobbra, mert úgy a fináléba jutásra is lesz esélye.


    “Az elmúlt évek eredményei alapján 12.65 és 12.70 közötti idővel lehetett döntőzni világversenyen. Én pedig szeretnék azok között lenni, akiknek van esélye fináléba jutni” – jelentette ki a 25. születésnapját június elsején ünneplő gátas.


    Kozák Luca legközelebb vasárnap, a gatesheadi Gyémánt Liga-viadalon fog futni, június elején további két-három versenyt tervez, majd az országos bajnokság és július 6-án a Gyulai Memorial következik a számára.


    “Szerencsére most már tudok válogatni a versenyek között, így tudom úgy alakítani a naptáramat, hogy a legideálisabb legyen az olimpiai felkészülésem szempontjából” – nyilatkozta Kozák.

Fel