Kézilabda

Köstner Vilmos: „mindig a következő hétre készülünk”

Sikeres és jó hangulatú edzőtáboron van túl a DVSC SCHAEFFLER női kézilabdacsapata, amely három felkészülési mérkőzést is játszott a balatonboglári NEKA sportcsarnokában. Köstner Vilmos vezetőedző nyilatkozott a debreceni sportportálnak. -írta a debsport

Háromszor is pályára léptek a héten, az FTC és a Győr ellen vereséget szenvedtek, míg a Dunaújvárost legyőzték Balatonbogláron. Melyik találkozón működött igazán olajozottan a gépezet?

Ha szakaszokra bontjuk a mérkőzéseket, a Ferencváros ellen az első és az utolsó negyedórában mutatott játékunkkal lehetek a legelégedettebb, mert három gyors góllal sikerült meglepnünk az esélyesebb zöld-fehéreket, a hajrában pedig sokat dolgoztunk azért, hogy szorosan alakuljon a találkozó. Egy kézilabda-mérkőzés azonban hatvan percig tart, s ha egészében vizsgálom az összecsapásokat, a pénteki, Dunaújváros elleni kilencgólos sikerünket emelném ki, ahol kiegyensúlyozottan, hullámvölgyek nélkül játszott a csapat, támadásban hatékonyak voltunk, s a védekezésünk is jól működött. A Győr ellen volt a legnehezebb dolgunk, hiszen a világ egyik legjobb klubcsapatával találkoztunk, de a rossz kezdés után azon a mérkőzésen is láttam biztató jeleket a lányoktól, a hibákat pedig az előttünk álló hetekben szeretnénk kiküszöbölni.

Az élmezőnybe tartozó, vagy a szerényebb játékerőt képviselő csapatokkal vívott edzőmérkőzések hasznosabbak a fejlődés szempontjából?

Meggyőződésem, hogy minden egyes találkozóból lehet valamit tanulni, így a Balatonbogláron lejátszott összecsapások is egytől egyig értékes tapasztalatokkal szolgáltak. Néhány játékos új szerepkörben bizonyíthat majd az előttünk álló szezonban, Vámos Petrának például szoknia kell, hogy kezdő irányítóként számítok rá, Hornyák Dóra pedig az anyai örömök miatt régen volt játékban, így számára az éles szituációkba történő visszarázódás miatt fontosak az edzőmérkőzések. A koronavírus megnehezíti az ellenfelek választását, a járvány következtében hat előkészületi találkozónkat is törölnünk kellett, pedig kíváncsi lettem volna rá, hogy mire vagyunk képesek a Baia Mare, a Beszterce, vagy épp a Valcea ellen. A valódi erőfelmérőt a magasabban jegyzett csapatokkal játszott összecsapások jelentik, s bár jelenlegi helyzetben annak is örülnünk kell, hogy egyáltalán pályára léphetünk, azért bízom benne, hogy sikerül a célként kitűzött nyolc edzőmérkőzés mindegyikére ellenfelet találnunk.

A beszámolók alapján jó hangulatban zajlott az edzőtábor, a lányok összetartó közösséget alkotnak. A pályán is sikerült összecsiszolódniuk a játékosoknak?

Az öltözői légkörre valóban nem lehet panasz, az új igazolásokat és a felnőtt kerethez csatlakozó fiatalokat is befogadták a társak, s a megterhelő tréningek ellenére élvezték a lányok a Balaton partján töltött hetet. A legfontosabb, hogy a játékosok szeressék, amit csinálnak, így különböző csapatépítő programokkal, activity esttel, és grillvacsorával színesítettük az edzőtábort, reményeink szerint maradandó közösségi élményekkel térnek majd haza a kerettagok, ami extra lendületet adhat a hétfőn folytatódó kemény munkához. A játéktéren még van hová fejlődnünk a csapatszellem terén, de szerencsére a két erős sorunknak köszönhetően egymás ellen is tudunk mérkőzéseket szimulálni, így biztos vagyok benne, hogy néhány hét múlva már minden tekintetben összeszokott társaságot láthatnak majd a szurkolók.

Milyen célkitűzésekkel vágnak neki az előttünk álló bajnoki szezonnak?

A dobogóért zajló versenyfutásban véleményem szerint nekünk nem osztanak majd lapot, miután a Ferencváros, a Győr, valamint a Siófok is erősödött a nyáron, a játékoskeretek minősége alapján ez a három csapat kiemelkedik a mezőnyből. Mindenképpen szeretnénk megnehezíteni az említett trió dolgát, s az első hatban végezni, hiszen jó lenne jövőre is próbára tenni magunkat a nemzetközi porondon. A pandémia rendre átírja az eredeti elképzeléseinket, nincs olyan nap, amikor ne kellene módosítanom az edzésterveken, így a jelenlegi helyzetben a hosszú távú tervek helyett mindig a következő hétre készülünk, s azért dolgozunk, hogy a bajnoki rajton egy jó szerkezetű, harcolni képes csapat lépjen majd pályára.

Fel