Connect with us

Egyéni Sportok

Korrupciós vádak súlyemelésben – Az IWF eltiltott tíz thai versenyzőt

Korrupciós vádak súlyemelésben – Az IWF eltiltott tíz thai versenyzőt


A Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF) tíz thai súlyemelőt eltiltott a versenyzéstől, miután a Nemzetközi Tesztelő Ügynökség (ITA) legfrissebb jelentése alapján az esetükben tizenhét pozitív doppingeredmény született.

    Az érintettek 18 hónaptól 4 évig terjedő eltiltást kaptak – közölte hétfőn este az IWF.


    Ismertették, hogy a 2018-as világbajnokságon levett minták eredetileg nem eredményeztek lebukást, de egy új tesztelési módszernek köszönhetően – a sportolók biológiai útlevelének elemzése alapján – utóbb több teszt is pozitív lett.


    A thaiok nagyszámú doppingügye miatt az ország súlyemelői – köztük ifjúsági korúak – nem vehettek részt további versenyeken, beleértve a 2019-es világbajnokságot, amelyet Thaiföldön rendeztek. További következményként egyetlen thai versenyző sem indulhat olimpiai kvalifikációs viadalon, és az országot nem képviselheti súlyemelő a nyári tokiói olimpián sem.

Képtalálat a következőre: „iwf weightlifting thailand”
Fotó: Inside the Games


    További újrateszteléseknek köszönhetően egy thai emelőről, aki aranyérmet nyert a 2018-as ifjúsági olimpián Buenos Airesben, bebizonyosodott, hogy megszegte a doppingszabályzatot, ezért szankcionálták.


    Az IWF emlékeztetett rá, hogy vasárnap a német ARD televíziós csatorna bemutatott egy visszavonult thai súlyemelőt, Rattikan Gulnoit, aki saját maga és más emelők doppingszokásairól vallott. Az eset miatt az IWF egyfelől a thai sportági szövetséghez fordult, másfelől felkérte az ARD-t, hogy “nyújtsa át a releváns anyagokat”.


    Az IWF szerint “az anabolikus szerek széleskörű használata Thaiföldön szervezett és szisztematikus doppingolásra utalhat, mely túlmutat a szankcionált sportolókon. Az IWF kapcsolatba fog lépni a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökséggel (WADA) és az ITA-val annak a megállapítására, hogy szükséges-e szélesebb körű nyomozás az ügyben.
Kattints a kommenteléshez

Hagyj üzenetet!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


Facebook

Új hírek

Több Egyéni Sportok