Connect with us

Labdarúgás

Könyv jelent meg a Mezey György vezette magyar labdarúgó-válogatottról

Könyv jelent meg a Mezey György vezette magyar labdarúgó-válogatottról


Ballada egy csapatról címmel vaskos könyv jelent meg a Mezey György szövetségi kapitány irányításával az 1986-os, mexikói világbajnokságra Európából elsőként kijutott, majd ott a szovjetektől 6-0-s vereséget szenvedett magyar labdarúgó-válogatott történetéről.

    A mű megjelentetését azért mostanra időzítették, mert 35 éve annak, hogy a nemzeti együttes mindeddig utoljára kiharcolta a világbajnoki szereplés jogát. Mezey György nemzeti tizenegye a selejtezők során maga mögé utasította a hollandokat és az osztrákokat, felkészülési mérkőzéseken pedig többek között az NSZK-t és Brazíliát is legyőzte, utóbbinak pár nappal ezelőtt volt a 34. évfordulója. A nemcsak eredményesen, hanem szellemesen és látványosan is játszó csapatot 1985 végén sokan a kontinens legjobbjaként tartották számon.


    A közel két tucat kötetet jegyző szerző, Benedek Szabolcs az MTI-nek elmondta: régóta motoszkált a fejében, hogy könyvet ír a Mexikót megjárt magyar csapatról, amely nemzedéki élményt jelentett neki és korosztályának.


    “Talán mi vagyunk az utolsó generáció, amely még látott nemzetközi mércével is magasan jegyzett magyar futballt. Ezt a csapatot annak idején egy egész ország szerette, és értetlenül, elkeseredve nézte, hogyan omlik össze két év sikersorozata után a mexikói világbajnokságon öt perc alatt” – fogalmazott a szépirodalmi munkáiért 2010-ben József Attila-díjjal elismert 47 éves író.


    “Nem is a bukás okai érdekeltek igazán, noha arra is próbáltam magyarázatot találni. Inkább az, hogy mi volt ennek a csapatnak a korabeli viszonyok között tetten érhető egyedisége, miként és miért jött létre egyfajta kultusza annak idején, abban a kései Kádár-kori világban, és mi állhatott az utólag visszatekintve láthatóan irreális elvárások mögött, melyeket egy egész ország táplált” – fűzte hozzá Benedek, aki saját bevallása szerint a futball megszállottja, és több mint három évtizede jár töretlenül bajnoki és válogatott mérkőzésekre.


    A több mint 350 oldalas könyvben a szerző korabeli források és az egykori szereplőkkel folytatott személyes beszélgetések nyomán nemcsak annak járt utána, hogyan zuhant le ez a csapat szédítő sebességgel a csúcsról, hanem annak is, hogyan emelkedett fel akkora magasságokba. A kötet Mezey György 1983-as kinevezésétől egészen az 1990-es olaszországi vb selejtezőjéig feleleveníti a magyar labdarúgás fontosabb történéseit, benne a mesteredző második kapitányi időszakát is.


    “Ami az 1986-os, mexikói világbajnokságon történt, csupán egyetlen – igaz, fontos és máig meghatározó – fejezete a teljes sztorinak. Annak, amit az elejétől a végéig meg akartam írni ebben a könyvben. Ezt a folyamatot próbáltam elhelyezni a rendszerváltást közvetlenül megelőző, skizofrén miliőben” –  árulta el a szerző, aki ezért “A ’86-os válogatott története” alcímet viselő művében a válogatott körüli történéseken, a sorozatos kapitányváltásokon túl felidézi a hazai bajnokságok, a magyar csapatok nemzetközi kupaszereplésének – közte a Videoton 1985-ös UEFA Kupa-menetelésének – legfontosabb eseményeit is, ugyanakkor nem hallgat a bundabotrányokról sem.


    A könyv értéke, hogy a magyar futball utolsó dicsőséges fejezetének krónikáján túl annak ellentmondásos társadalmi és politikai hátterébe, illetve a kései Kádár-kor zavaros világába is bepillantást nyerhet belőle az olvasó.

Kattints a kommenteléshez

Hagyj üzenetet!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


Facebook

Új hírek

Több Labdarúgás