Jégkorong

Jégkorong Erste Liga – Vasas-bravúr Debrecenben

Az Opten-Vasas HC remek helyzetkihasználással és kapusteljesítménnyel 5-1-re nyert az esélyesebb DEAC otthonában a jégkorong Erste Liga vasárnapi fordulójában.

    A fővárosiak 45 nap után léptek ismét jégre a koronavírus-járvány miatt, ez volt az ötödik meccsük a szezonban. A csapat – amely a harmadik idényét tapossa az Erste Ligában – fennállása során másodszor igazolt légióst, ezúttal az orosz Makszim Vesutkin és a lett Kalvis Ozols szerződött a piros-kékekhez.


    A DEAC pihentette elsőszámú kapusát, a válogatott Hetényi Zoltán, és helyette a 20 éves Gönczi Lajos kapott lehetőséget.


    A hazaiak beszorították a Vasast, de csak egy hatalmas hiba után tudtak helyzetet kialakítani: a fővárosiak kapusa, Tóth Károly Balázs csapata emberelőnye alatt eladta a korongot, Szűcs István az üres kapura próbálkozhatott, ám a hálóőr visszavetődve védett, később pedig a kapuvas mentett helyette. A szünet előtt bátrabb lett a Vasas, és már Gönczinek is akadt komoly védenivalója.


    A második harmad elején Jan Dalecky lőtte ki a rövid sarkot, ezzel vezetett a Debrecen, de vérszemet kaptak a vendégek. Szlama Dániel közelről egyenlített, majd kimaradt egy hazai szóló. A 34. percben Szalma Zsolt lopakodott be a jobb oldalról, nem zavarták, és végül a léc alá emelt. Még ebben a játékrészben egy lövés a hátsó palánkról visszapattant, Schmál Kristóf pedig éles szögből Gönczi csípője mellett talált be.


    A záró harmad elején többször emberelőnybe került a DEAC, volt, hogy négyperces szakaszt védekezett ki hősiesen a Vasas. Hiába volt nagy mezőnyfölényben a házigazda, remekül védett Tóth – összesen 56 (!) hárítása volt (98.25 százalék) -, míg az 54. percben váratlanul, egy távoli, takart lövéssel Ozols bevette a debreceni kaput. Tizenkét másodperc múlva Bödök Bence pedig közelről nem hibázott, eldöntve így a meccset Ladányi Balázs csapata javára.
    
    Erste Liga, alapszakasz:
DEAC-Opten Vasas HC 1-5 (0-0, 1-3, 0-2)
    korábban:
MAC HKB Újbuda-UTE 6-4 (2-1, 3-2, 1-1)
Gyergyói Hoki Klub (romániai) – Dunaújvárosi Acélbikák 4-1 (0-0, 1-1, 3-0)

Fel