Kézilabda

Hogy áll Rasmus Lauge rehabilitációja?

Jól halad a rehabilitáció, de Rasmus Lauge még hónapokig nem állhat csatasorbaFél év alatt a második BL döntője úszhat el a dán világbajnoknak.

Tavaly évvégi sérülése miatt a dán Rasmus Lauge csak a tévékészülék előtt ülve örvendezhetett annak, hogy a honfitársai a januári egyiptomi világbajnokság döntőjében Svédországot legyőzve megvédik a 2019-ben megszerzett címüket. Amelyhez annak idején Lauge szédületesen jó teljesítményére is nagy szükség volt.

A kényszerszünet úgy kezdődött, hogy december 2-án, a német THW Kiel elleni veszprémi BL csoportmérkőzésen harcképtelenné vált az „Építők” irányítója és a góllövésben is jeleskedő kézilabdázója. Ráadásul alig több mint három héttel az év végére halasztott BL négyes döntő előtt. Nagy szükség lett volna rá Kölnben, mert a Telekom Veszprém játékosai hiába fogadkoztak, a Final Four végén a meglepetést okozó THW Kiel ünnepelhetett.Hosszú türelemjátékA dán kézilabdázó térdét – amely hat évvel korábban egyszer már felmondta a szolgálatot – szülőhazájában műtötték meg. A lábadozás és a gyógytorna foglalkozások hosszú hetei után február elején tért vissza a családjával Veszprémbe. Azóta a csapata kötelékéből átmenetileg kiválva egyre bátrabban foglalkoztatja az izmait és terheli a műtött térdét. Erejének és állóképességének visszaszerzésben nagy segítségére van Marija Lojanica, a klub szerb erőnléti edzője, de a felépítésében a terapeuták is fontos szerepet töltenek be.

Rossz rágondolni, de el kell fogadnom, hogy a visszatérésemtől még hónapok választanak el – nyilatkozta a vasárnapi Szeged elleni örökrangadó után Lauge az SzPress Hírszolgálatnak. – Dániában nagyon sokan és igen szakszerűen gondoskodtak rólam, így van ez itt Veszprémben is. Velem együtt mindenki tudja, hogy két térdműtét után csak biztosra lehet menni, a sietségből csak újabb baj származna.”

Balszerencsés év utánLauge pályafutása egyik, ha nem a legbalszerencsésebb évét zárta 2020-ban. Előbb a nyár közepén edzés közben ütközve arccsonttörést szenvedett, aztán következett a térdsérülés, amely már sok kézilabdázó életét keserítette meg, de olykor pályafutásoknak is véget vetett.

Egyre inkább gyógyultnak érzem magamat, de türelmesen ki kell várnom azt a napot, amikor úgy futhatok ki a pályára, hogy már egy cseppnyi félsz sincs bennem, és az orvosok is támogatják a visszatérésemet – hangsúlyozta Lauge, aki június 20-án lesz 30 éves, egy héttel azt követően, hogy a Telekom Veszprém remélhetően már az újabb BL négyes döntőjét és megvívta.„Civilként” is utazhat Annak ellenére, hogy a dán kézilabdanagyságot semmiképpen sem lehet a 2020/2021-es BL sorozatot lezáró négyes döntőben hadra fogni, a veszprémi klub vezetői azt tervezik, hogy a „civil” Lauge is csatlakozhat a Kölnbe utazó küldöttség tagjaihoz. Feltéve, hogy az „Építőket” nem állítja meg a negyeddöntőben az északmacedón HC Vardar 1961 és a következő akadályt is sikerrel veszik.

A magyar bajnokcsapat bizalmának és bíztatásának jeléül néhány nappal ezelőtt szerződést hosszabbított a dán játékossal, amelynek köszönhetően 2024 júniusáig számíthat Lauge játékára. A klub vezetői úgy gondolják, hogy pusztán Rasmus jelenléte is segítséget és bíztatást jelenthet Kölnben a csapattársai számára, akik addig is ugyanúgy küzdenek majd a négyes döntőbe jutásért, ahogy a dán kézilabdázó igazi sportemberként a mielőbbi visszatéréséért. A BL negyeddöntőben a magyar bajnokcsapat április elsején a HC Vardar 1961 otthonában lép pályára, a veszprémi visszavágó egy héttel később következik.

Szalay PéterSzPress Sporthírszolgálat

Fel