Forma 1-RAJTRÁCS MAGAZIN

Helmut Marko: ” A Hondával is befoghatjuk a Ferrarit és Mercedest”

Dr. Helmut Marko a Red Bull Racing tanácsadója, vagy inkább Dietrich Mateschitz Red Bull tulajdonos bizalmi embere beszélt a Renault motorról, Hondára váltásról.

Marko úgy véli, hogy a Renault gyenge teljesítménye és megbízhatatlansága miatt, a helyzet tarthatatlanná vált a két istálló között és jobb a szakítás és az új befogadása.

Fotó: Red Bull Twitter

„Abszolút optimistává tesz minket ez a konfiguráció és a teljesítménynövekedéssel is elégedettek lehetünk. Az első alkalommal vethetjük be mi is a ’parti módot’!”

Az osztrák szakember szerint semmivel sem lesznek nagyobb hátrányban mint eddig: „A Honda motorja sokat fejlődött és tudjuk a Renault mire képes. Ha összekapcsoljuk az adatainkat a japánokéval, akkor az látszik, hogy a Mercedes és a Ferrari teljesítménye nagyon közel van. Természetesen ők is fejlődnek, de ez a két csapat már olyan magas szinten van, hogy nem tud olyan ütemben előrelépni. Bár csak 10 vagy 15 kW lehet a lemaradásunk, ez nem volt másképp a Renault-korszakban sem, ezt be lehet hozni.”

„A kezdettől fogva a másodosztályban voltunk, 70 lóerő hiányzott az időmérőn. A versenypályák függvényében ez lehet kevesebb is, de az átlag mindig minimum 40 lóerős diferencia volt. Az adataink megmutatják, mennyit veszítünk az egyenesekben, és mennyit nyerünk a kanyarokban. Amikor a Ferrari erőforrása a csúcson járt, a különbség több, mint grandiózus volt” – emlékezett a tavalyi év kínlódására Marko.

Fel