Kézilabda

Három új játékos a DVSC kézilabdacsapatánál

A DVSC-SCHAEFFLER mai sajtótájékoztatóján Ábrók Zsolt, a DVSC Kézilabda Kft. ügyvezetője játékos érkezését jelentette be.

Spanyolország érintésével került Debrecenbe az argentin válogatott 23 éves erőssége, Elke Karsten, akinek nagy kihívást jelent a magyar bajnokságban való szereplés lehetősége.

Nem volt unalmas Elke Karsten élete, hiszen hazájából, ahol az AACF Quilmes csapatában játszott húszesztendősen Spanyolországba került. Persze nem a semmiből fedezte fel a CBF Málaga Costa del Sol együttese, hiszen a 2014-es, U20-as Pán-amerikai Játékokon bekerült a torna All Star csapatába, s tagja volt a 2015-ös felnőtt kontinensbajnokságon bronzérmes válogatottnak is. Ugyanezen a tornán 2017-ben ezüstérmes lett Argentínával. Elke három világbajnokságon (2013, 2015, 2017) is pályára lépett, majd 2017-ben klubot váltott Spanyolországon belül, a nagy múltú BM Bera Bera együtteséhez került. A magyar kézilabdabarátok is megismerhették, hiszen 2018 őszén a baszk csapat játékosaként 10 gólt lőtt a Dunaújvárosnak az EHF Kupa csoportkörébe jutásról döntő párharc első meccsén. Korábban a Bajnok Ligája kvalifikációs meccsein az olasz Salernónak és a német Bietigheimnek egyaránt 8-8 gólt lőtt. Kivette részét a BM Bera Bera EHF Kupa csoportmeccseiből is, hiszen a hat talákozón (a dán Nyköbing, a román Craiova és a horvát Podravka Koprivnica ellen) 26 gólt szerzett.

„Nagyon boldog vagyok, hogy Debrecenben, egy ilyen nagy múltú csapatban folytathatom a pályafutásomat – nyilatkozta a dvsckezilabda.hu oldalon a dél-amerikai játékos. – Persze tisztában vagyok vele, hogy ez a váltás nagy kihívás számomra, hiszen egy új bajnokságban kell bizonyítanom, új környezetben, s a nyelvvel is meg kell ismerkednem. Bízom benne, hogy gyorsan beilleszkedem és hasznos tagja lesz a csapatnak.”

Vámos Petra Ózdról indult, innen került a Nemzeti Kézilabda Akadémiára, s 2019 nyarától a DVSC SCHAEFFLER játékosa lesz.

Petra már 13 évesen a Lóci DSE NB II-es felnőtt csapatában játszott, méghozzá nem is akárhogyan. A „kislány” 22 mérkőzésen 126 gólt lőtt a bajnokságban, nem csoda, hogy felfigyelt rá a NEKA. Az akadémián sokat fejlődött, s stabil tagja lett a korosztályos válogatottnak. Tagja volt a 2017-ben Győrben az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon (EYOF) aranyérmes magyar válogatottnak. Ugyanebben az esztendőben az ifjúsági Európa-bajnokságon bronzérmes lett a magyar válogatott tagjaként, s ott volt a lengyelországi ifjúsági vb-n ezüstérmes csapatban is.

„Szép éveket töltöttem a NEKA-ban, sokat köszönhetek itteni edzőimnek– fogalmazott az ifjúsági válogatott irányító. – Nagy lehetőség számomra, hogy a DVSC játékosa lehetek. Egy olyan csapatba kerülök, amelynek komoly céljai vannak, s ahol játéklehetőséghez juthatok. A korosztályos válogatottból több lányt is ismerek, így nem lesz számomra idegen a közeg. Az is fontos, hogy rutinos, válogatott játékosokkal szerepelhetek egy csapatban, biztos vagyok benne, hogy tőlük rengeteget tanulhatok majd.”

Poczetnyik Luca Hajdúböszörményben kezdett el kézilabdázni, innen került 15 éves korában a DVSC-hez. Nem sokkal a 18. születésnapja után teljesült a nagy álma, profi szerződést kötött a klubbal.

Luca folyamatosan fejlődik, edzőmérkőzésen már a 2017/18-as szezonban bemutatkozott a felnőttek között, s 2018 nyarán együtt készült az NB I-es kerettel, részt vett a csapat németországi edzőtáborozásán is. A I. osztályú ifjúsági bajnokságban a négyes döntő küszöbén álló DVSC SCHAEFFLER alapembere lett, de az Eger és a Nagybánya elleni felkészülési találkozókon bebizonyította, hogy a felnőttek között is lehet számítani rá.

„Nagyon meglepett, amikor először felmerült, hogy profi szerződést kapok – mesélt a nagy pillanatról Poczetnyik Luca – Ez volt az álmom, ezért természetesen örültem a lehetőségnek és megpróbálom a legjobbat kihozni magamból. Minden ide köt, Debrecenben szeretnék egyetemre járni, s a Lokiban szeretnék nagyon sokáig kézilabdázni.” Forrás: DVSC  kézilabda


Fel