Kézilabda

Golovin szerint erre kell figyelni a dél-koreaiak ellen

A Koreai Köztársaság csapatának nyitott védekezésére alaposan felkészül a magyar női kézilabda-válogatott a spanyolországi világbajnokság középdöntőjének utolsó fordulója előtt.

    A vasárnap 18 órakor kezdődő találkozót megelőző szombati sajtóbeszélgetésen Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány elmondta, az ázsiaiak a mérkőzések elején tartalékolnak, mert sok ütközéssel védekeznek és a végére általában elfáradnak. Hozzátette, ezen a tornán nem erőltetik a kimondottan gyors, rohanós kézilabdát, viszont gyakran alkalmaznak nyitott védekezést, ami ellen a – kapus lecserélésével kialakított – létszámfölényes támadójáték lehet a hatékony módszer.


    “Minden technikai hibát és labdaeladást nagyon gyorsan kihasználnak” – hangsúlyozta a szakvezető.
    Fodor Csenge úgy fogalmazott, biztosan kényelmetlen ellenfél lesz a dél-koreai csapat, de elemzik majd, mik azok a sémák, amiket játszanak. Hozzáfűzte, tudják, hogy a nyitott védekezést részesítik előnyben, ennek ellenszerét a gyorslábú játékosok és a labda nélküli mozgások jelenthetik.


    “Úgy megyünk fel a pályára, hogy nem lehet kérdés, győztesen jövünk le. Nyilvánvalóan nehéz mérkőzés lesz, de mindenkit a becsület, a szív és a lélek fog vinni az utolsó meccsünkön” – nyilatkozta a Győri Audi ETO KC balszélsője.


    A magyarok Szlovákiát múlt csütörtökön 35-29-re, Csehországot szombaton 32-29-re legyőzték, Németországtól hétfőn 25-24-re kikaptak Llíriában, így az E csoport második helyén végeztek, és két pontot vittek magukkal. A középdöntőben szerdán 30-19-re kikaptak Dániától, és bár pénteken 30-22-re nyertek Kongó ellen, a negyeddöntőbe már nem juthatnak be.


    Golovin Vlagyimir elmondta, lassacskán kirajzolódik a hogyan tovább a csapatjáték és az egyének szempontjából is. Hangsúlyozta, mihamarabb fejlődniük kell, és mentális szempontból biztosan nagyon gyorsan kiutat kell találniuk ebből a helyzetből.


    “A sport nem csak a győzelmekről szól, hanem a vereségekről is. Talán az a legfontosabb, hogy megtanuljuk, hogyan tudjuk a vereségeket kezelni” – vélekedett.


    Hozzátette, a Dánia elleni meccsen úgy látszott, fizikálisan gyenge a csapat, ami nem igaz, ezt minden adat alátámasztja. Ezúttal is megismételte, hogy a lelkesedés nélküli játék meglepte, és azt is mihamarabb kezelni kell, hogy minden hiba egyre lejjebb nyomta a csapatot, mert egy vereség – jelen esetben a németek elleni kudarc – után nem eshet szét ennyire a válogatott.


    “Stabil csapatot akarok, és ez a stabiliás most hiányzott. Egy vesztes mérkőzés lelkileg nagyon megviselte a társaságot, ha ezt nem tudjuk kezelni, akkor a következő világversenyeken is bekövetkezhet” – nyilatkozta.


    A magyar szövetség elvárása és Golovin célkitűzése a negyeddöntőbe jutás volt a torna előtt, ám a kapitány már akkor is megjegyezte, hogy az erőviszonyok alapján csapatának helye a tizedik pozíció körül lehet.


    “Amikor ezt mondtam, akkor volt még néhány olyan játékos, aki most még sincs velünk, és az ő hiányuk is meghatározta a szereplésünket” – vélekedett az edző. Hozzátette, a németek elleni meccset nagyban befolyásolta, hogy Klujber Katrin sérülés miatt az első félidő elején kiesett, de ezután mindenki vállalt pluszmunkát, hogy a jobbátlövőt megfelelően helyettesítsék, tehát csapatként nagyon jól működtek a játékosok.


    A kapus Szikora Melinda kijelentette, nem volt olyan vezére a csapatnak védekezésben, aki kellő tapasztalattal rendelkezik, és olyan személyiség, akire mindenki hallgat. Hozzátette, a szereplést ideiglenesen lemondó Tomori Zsuzsanna nagyon hiányzott a rutinja miatt, illetve azért, mert olyan szeme van a védekezéshez, hogy a fiataloknak sokat tud segíteni.

Fotó: Getty Images

Fel