Kerékpár

Giro d’Italia – Ezrek a rajtnál, tömeg a hegyeken

Ezrek a rajtnál, tömeg a hegyeken – ez jellemezte a Giro d’Italia országúti kerékpáros körverseny pénteki és szombati szakaszát.

    A pénteki 13. etapnak Pinerolóból vágott neki a mezőny, s a Torinóhoz közeli, 35 ezer fős város teljes figyelmével az olasz körversenyre fókuszált.
    A rajthelyszínen kordonok sokaságán angol nyelvű molinó hirdette: jövőre Budapesten lesz a nagy rajt, vagyis a Grande Partenza, s további két szakaszt is Magyarországon rendeznek. A ragyogó napsütést és a 20 Celsius-fok környéki kellemes hőmérsékletet kihasználva sokan kerékpárral érkeztek, s érdeklődve figyelték testközelből, ahogy a szerelők az utolsó előkészületeket végezték el a versenybringákon, vagy éppen ahogy a kerekesek melegítettek. 


    A legnagyobb érdeklődés természetesen a Bahrain-Merida csapatbuszánál mutatkozott: százak vártak arra, hogy közelről megtekinthessék Vincenzo Nibalit, s a “Messinai Cápának” becézett versenyző kapta a leghangosabb ovációt, amikor a kötelező aláíráskor a színpadra szólították. Közvetlenül a rajt előtt a négy háromhetes körversenyen – közte két Girón – első olasz bringás a csapat VIP-sátrában társai körében ücsörgött, miközben az aznapi taktikát vázolta fel nekik egy kis rózsaszínű papírdarab segítségével. 


    A megbeszélés eredményeképp Nibali nyolcadikként teljesítette a pénteki 188 kilométeres távot, s nagy csatát vívott a szlovén Primoz Rogliccal, aki várhatóan a legnagyobb összetettbeli riválisa lesz. A 34 éves olasz drukkerei pedig több helyre “canNibali” feliratot festettek a helyenként három-négy méter magas hófalakra a Ceresole Reale község felett fekvő Serrú tóig vezető szerpentin mentén. A hegyen legalább ezer szurkoló bíztatta kedvenceit, számos fanatikus maga is feltekert a 2247 méteres magaslatra már órákkal a befutó előtt, hogy aztán a legjobb helyről figyelhesse a festői látképet, no meg persze a versenyzők küzdelmét egymással és az – utolsó húsz kilométeren helyenként 13 százalékos meredekségű – emelkedővel. Az út mentén összegyűlt embereken kívül az üdvözlő feliratok, illetve rózsaszínben pompázó szalagok, lufik, sőt, több helyen a kerítésre vagy a házfalra szerelt – ugyancsak a Giro jellegzetes színére festett – kerékpárok is jelezték: örömmel fogadják az olasz körversenyt Piemont régióban.
    A szombati szakasznak az alig 4500 fős Saint-Vincentből vágott neki a mezőny, s itt is nagy érdeklődés kísérte a Girót, a szűk utcák mindkét oldalán községszerte végig álltak a nézők. Sokan eljutottak a magyar sátorig is, ahol a többi között olasz és angol nyelvű ismertetőt vehettek át, amely röviden bemutatja Budapest néhány nevezetességét, s kitér a többi között a magyar termálvizekre, természeti értékekre és a borkultúrára is.
    A 131 kilométeres nehéz etapon mindössze 14 sík kilométer, s bő hatezer méter szintkülönbség leküzdése várt a mezőnyre, amelyet már az első, ötszáz méter szintkülönbségű emelkedő megrostált, így alig 13 kilométerrel a rajtot követően megnyúlt a sor.


    A szakasz utolsó emelkedője az első kategóriás Colle San Carlo volt, ide kisebb-nagyobb csoportokban jutottak el a versenyzők. Az úton lévő feliratok Nibalit, a spanyol Mikel Landát, illetve a már visszavonult olasz Ivan Bassót éltették, egy molinó pedig a két éve elhunyt Michele Scraponiról hirdette: “a mi bajnokunk”. A szurkolók közül voltak, akik asztalokkal és grillsütővel készültek, mások az interneten követték a verseny alakulását. Az út mentén lehetett látni rózsaszín nyúlnak, zebrának és óriásmajomnak öltözött drukkert is, sokan pedig zászlókkal érkeztek: feltűntek kolumbiai, spanyol és holland lobogók is.
    Sokan autóval jöttek már órákkal korábban, voltak olyanok, akik felgyalogoltak a hegyre, a legnagyobb elismerést azok kapták, akik vállalták, hogy feltekernek. Egy anyuka úgy vállalkozott erre, hogy gyerekülésben ült mögötte gyermeke, s akadt olyan, aki mesterszakácsnak öltözve fogadta a hangos tapsot. Sőt, egy hat-hétéves kisfiú is felkerekezett egy darabig édesapja kíséretében.
    A záró 10,5 kilométeres emelkedő alatt 1031 méter szintkülönbség, helyenként 14-15 százalékos meredekség és az 1951 méteres csúcs felé 13 Celsius-fokos hideg nehezítette a versenyzők dolgát, a hegyre elsőként az ecuadori Richard Carapaz ért fel az összetett nagy esélyesei előtt. Végül ő nyerte a francia határ és a Mont Blanc közelében lévő Courmayeurig tartó etapot, s a rózsaszín trikót is átvette a Movistar versenyzője.

MTI

Fel