Labdarúgás

Foci VB 2022 – Platinit Franciaországban letartóztatták korrupció miatt

Párizs közelében a rendőrség letartóztatta Michel Platinit, az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) egykori elnökét a 2022-es világbajnokság rendezési jogának odaítélés kapcsán – értesült a Mediapart.

A három év múlva megrendezendő tornának Katar ad otthont, a szavazás körül azonban több korrupciógyanús ügy látott napvilágot. Platini elnöksége idején ítélték oda a világbajnokság rendezési jogát Katarnak, és ezzel kapcsolatban kell magyarázkodnia az Aranylabdás sportvezetőnek.
A France Football azt írja honlapján, Platinit a Nanterre-i rendőrségre vitték, és kihallgatják a rendezéssel kapcsolatos gyanús pénzmozgásokkal kapcsolatban.

Az ügyletet okosan a katari Al Jazeera televíziós óriáscégen keresztül fizették ki televíziós reklám és egyéb szolgáltatások jogcímen, írta a Sunday Times. Bill Clinton volt amerikai elnök ezen a híren mélységesen felháborodva az FBI-t uszította a FIFA-ra, akik bizonyítékokat gyűjtve lemondásra bírták Sepp Blattert és az akkori vezetőket.

A Sunday Times bizonyítékul bemutatott egy dokumentumot arról, hogy Katar mennyi pénzt fog kifizetni a FIFA-nak ha elnyeri a 2022-es világbajnokság rendezését. Ekkora korrupciós botrányt még nem látott a világ és valószínű, hogy ennél az ügynél lesznek még érdekes meglepetések a közeljövőben.

Fel