Kosárlabda

Férfi vb-selejtező – Ivkovics: fontos, hogy idáig eljutottunk

Az eddig elvégzett munka fontosságát és a megmaradt kijutási esélyeket taglalta Ivkovics Sztojan, az utolsó két világbajnoki selejtezőjére készülő magyar férfi kosárlabda-válogatott szövetségi kapitánya.

A szakvezető kedden a kecskeméti sajtótájékoztatón közölte, fontos, hogy idáig eljutott a csapat.
    „Ha valaki a vb-selejtezők előtt azt mondta volna, hogy még az utolsó +meccsablakban+ is van esélyünk kijutni a vb-re, biztosan aláírtuk volna” – fogalmazott Ivkovics Sztojan, majd rátért a Monacóban légióskodó, honosított Jones Jarrod várható bemutatkozására:
    „Ő régi-új játékosnak tekinthető, mivel dolgozott már a válogatottal. Csatlakozásával új lehetőségek nyílnak meg előttünk” – fejtette ki a kapitány, hozzátéve, Kovács Péter bokatörés miatt került ki a keretből, Horti Bálintnak pedig a napokban születik gyermeke, ezért nem tart a többiekkel.
    Vojvoda Dávid, a nemzeti együttes legjobb dobója a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, mindent megtesznek, hogy megnyerjék a hátralévő két meccsüket, és a csapat jókívánságait tolmácsolta a műtétre váró Kovács Péternek.

Fotó: MTI


    A csapatból a korábban közölteknek megfelelően kimaradt a Japánban légióskodó Rosco Allen, valamint a Barcelonában játszó Hanga Ádám. A magyar szövetség tájékoztatása szerint mindkettejükre fontos mérkőzések várnak klubcsapataikban, ezért nem szerepelnek most a válogatottban.    
    A keret tagjai szombaton, a Magyar Kupa-döntő után találkoztak Kecskeméten, ahol megkezdték a felkészülést a vb-selejtezőkre.
    A magyar válogatott – amely öt győzelemmel és öt vereséggel a J csoport negyedik helyén áll – pénteken Varesében az olaszok vendége lesz, három nappal később pedig Szombathelyen a horvátokat fogadja.
    A selejtező első szakaszából a tavaly Európa-bajnoki nyolcaddöntős válogatott júliusban Litvánia és Lengyelország mögött a C csoport harmadikjaként jutott tovább a kvalifikáció második szakaszába. Ott a D jelű négyes első három helyezettjével, azaz a horvátokkal, az olaszokkal és a hollandokkal került össze. Az így kialakult J jelű hatos csoportból a legjobb három válogatott jut majd ki a szeptemberi, kínai világbajnokságra.
    Ami az esélyeket illeti, a továbbjutáshoz a válogatottnak mindkét hátralévő mérkőzését meg kell nyernie, s pénteken a második olaszokat több mint hat ponttal kell legyőznie, hogy megelőzhesse őket a csoportban. Szeptemberben ugyanis az olasz csapat 69-63-ra nyert Debrecenben. A másik lehetőség, hogy két magyar győzelem mellett a lengyelek mindkét találkozójukat elveszítik.

Sajnos ezek csak matematikai esélyek, de jó lenne ha erőből menne a továbbjutás a VB selejtezőkön. Vojvoda Dávidon nagyon sok fog múlni, azonban nagyon sajnáljuk, hogy Hanga nem játszhat, mert két ilyen hátvédet nehezen tudtak volna tartani az olaszok is. Váradi Benedek válogatottsága nagyon extrém, mert ő egyáltalán nem üti meg a nemzetközi szintet.Kár, hogy a sok külföldi miatt ennyire háttérbe szorulnak a tényleg tehetséges magyarok a hazai bajnokságban. Nem vezet ez sehova, mikor fogunk még egy ilyen jó értelemben gátlástalan magyar dobógépet kinevelni mint Vojvoda? Így majd egyszer, de nem az elkövetkező 5 évben. Perl Zoliban bízhatunk, mert a debreceni meccsen is jól mozgott és hozta a ponterős játékot. Ivkovicsnak is félre kellene tennie a dacos személyiségét, és inkább a magyar kosárlabda lehetőségét kellene kihasználnia. Egyszóval be kellett volna hívnia Lóránt Pétert az Albából. Hiszti nélkül csak előre!

A válogatott kerete:
    
Ruják András, Govens Darrin, Váradi Benedek, Perl Zoltán, Vojvoda Dávid, Benke Szilárd, Ferencz Csaba, Somogyi Ádám, Eilingsfeld János, Juhos Levente, Filipovity Márkó, Keller Ákos, Molnár Márton, Jones Jarrod

A magyar válogatott további menetrendje:
    
péntek: Olaszország-Magyarország, Varese 20.15
hétfő: Magyarország-Horvátország, Szombathely 18.30

 A csoport állása:
    
1. (és továbbjutott) Litvánia 19 pont, 2. Olaszország 17, 3. Lengyelország 16, 4. MAGYARORSZÁG 15, 5. Horvátország 14, 6. Hollandia 13

Fel