Röplabda

Férfi röplabda Eb-selejtező – Koch: alapvető technikai hiányosságokkal küzdünk

Koch Róbert szövetségi kapitány szerint a magyar férfi röplabda-válogatott játékosai alapvető technikai hiányosságokban szenvednek, így pedig hosszú tanulási folyamat vár rájuk, amíg a mostaninál eredményesebb szereplésre lesznek képesek.

    A szakember erről azok után beszélt az MTI-nek, hogy a nemzeti csapat egy győzelem mellett két vereséggel zárta az Európa-bajnoki selejtezősorozat G csoportjának első tornáját Budapesten, a Ludovika Arénában.


    Koch úgy fogalmazott, együttese mentális és taktikai téren óriásit lépett előre az elmúlt két és fél hétben, amióta együtt dolgoznak, azonban a felkészülésnél olyan alapszintre kell visszamenni, mint a megfelelő kommunikáció, ez pedig nem könnyíti meg a munkáját.


    “Ma láttam először azt, hogy a játékosok kicsit átlépték a saját árnyékukat. El kell fogadni, hogy ez még nem a mi szintünk, sőt, nagyon sokára lesz az. Európai szinten a középmezőny alatt vagyunk, nem nagyon tudok olyan selejtezőcsoportot, amiben reális kijutási eséllyel álltunk volna oda” – értékelte a három napot a szakember.


    Az évek óta Ausztriában dolgozó tréner kiemelte, a játékosokat nem kritizálja, ugyanakkor azt ki kell mondani, hogy a kerettagok alapvető hiányosságokban szenvednek, ami az utóbbi évek magyarországi utánpótlás-munkájának tudható be.


    “Amíg a játékosok beduintechnikával jönnek ide, se kosár-, se alkarérinteni nem tudnak, addig nem lesz magyar válogatott. Amíg az a cél egy utánpótlástornán, hogy tök mindegy, hogyan, csak nyerjük meg a bajnokságot, addig nem fogunk előrelépni” – fogalmazott meg kritikát Koch.


    Meglátása szerint nem az ő tiszte megtanítani őket ezekre, ugyanakkor minden alapvető játékelemben már most nagyon sokat fejlődtek a keretbe behívott játékosok.


    “A magas labdák feladásában és az alkarérintés technikájában is tudtunk rajtuk csiszolni, taktikailag is fel tudják dolgozni a helyzeteket, de a magyar bajnokságban olyan nyitásokkal, mint az elmúlt két napban, nem találkoznak” – utalt Koch a portugálok elleni mérkőzés mellett a fehéroroszokkal szembeni, ugyancsak háromszettes vereségre.


    Kiemelte, a férfi szakágban a nyitásfogadásnak nincs akkora jelentősége, itt a lényeg, hogy ki milyen százalékkal tudja a magas labdákat befejezni.


    “Egy háromszettes mérkőzésen húsz alatti nyitásrontás nagyon jó, de a nemzetközi mezőny teljesen más rendszerben játszik, mint a magyar bajnokság csapatai. Idehaza ráálltak a biztonsági játékra és arra, hogy nehogy elrontsák a szervákat. Teljesen érthető, hogy az innen érkezők nem nagyon tudnak mint kezdeni egy 120 kilométer per órás nyitással” – összegzett Koch.


    Elmondta, a játékosokat nem bántja, mert mindenki ki van éhezve a tudásra, jelen pillanatban “ilyen szinten vannak”, négy-hat év múlva kellene csodát tenni.


    “Összességében többet kaptam, mint amit vártam, a cél az Eb-selejtezőkön az, hogy felmérjük, mit tudunk, és hogy megismerjük egymást. Pozitív érzésekkel zártam a három napot, majd akkor fogom kritizálni a srácokat, amikor már az én munkámat, az én tudásomat fogják csinálni” – zárta Koch.


    A magyarok pénteken Norvégiát 3-1-re legyőzték, majd szombaton Fehéroroszországtól, vasárnap Portugáliától 3-0-ra kaptak ki. A négy válogatott jövő péntektől vasárnapig Portugáliában játszik egymással.


    A szeptember 1. és 19. közötti, lengyel, cseh, észt és finn közös rendezésű kontinenstornára a csoportgyőztesek mellett a hét csoport öt legjobb másodikja jut ki, a magyarok három ponttal harmadikok.

Fotó: Hunvolley

Fel